Plenković u Bosni i Hercegovini sudjeluje u ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića

Plenković u Bosni i Hercegovini sudjeluje u ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića

Hrvatski premijer boravi u ponedjeljak u Mostaru gdje sudjeluje u ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića, koji će na tom mjestu naslijediti mon. Ratka Perića.

Plenković je izjavio u ponedjeljak u Mostaru, da će Hrvatska nastaviti biti “odvjetnik BiH i prava Hrvata” te je izrazio očekivanje da će se poštovati Daytonski sporazum i prestati s praksom preglasavanja Hrvata i nametanja političkih predstavnika.

“Mi ćemo nastaviti biti odvjetnici BiH, naročito prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kao i do sada snažno ćemo podupirati BiH, razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će podupirati BiH na putu prema EU i prema Sjevernoatlantskome savezu”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Na upit o najavama vodećih bošnjačkih dužnosnika kako će na izborima 2022. preglasati Hrvate u BiH i nametnuti dužnosnike na nižim razinama, a ne samo člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, Plenković je rekao kako je važno da se poštuje slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. “Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, takvih pitanja niti nema. Mi smatramo da je to temelj bez kojega je teško imati pravično i učinkovito funkcioniranje institucija, osobito predstavničkih tijela”, rekao je Plenković.

Izrazio je očekivanje kako će vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata. “Ja vjerujem da taj dijalog treba dovesti do određenih pomaka koji će u biti svojim sadržajem izbjegavati situaciju u kojoj se jedan narod, u ovome konkretnom slučaju hrvatski narod, osjeća zakinut”, dodao je hrvatski premijer.

Komentirajući rasplet situacije na jugoistoku Europe nakon izbora u Crnoj Gori i pregovora između Srbije i Kosova, Plenković je istaknuo kako se Hrvatska zauzima za stabilnost u svim susjednim zemljama. “Ono što je za Hrvatsku bitno jest da postoji stabilnost, da postoji mir i da se smanjuju tenzije, te da se stabiliziraju trgovinski tokovi. U svemu tome vodimo račun o hrvatskoj manjini i o Hrvatima u Srbiji. Žao nam je što zbog podjela dviju hrvatskih stranaka nije dosegnut prag u Crnoj Gori kako bi imali zastupnika, predstavnika hrvatske nacionalne manjine”, rekao je Plenković.

Plenković je nakon razgovora sa čelnikom HDZ-a BiH posjetio biskupski dvor u Mostaru gdje je razgovarao s mostarsko-duvanjskim biskupom na odlasku Ratkom Perićem i njegovim nasljednikom Petrom Palićem. Plenković S izaslanstvom sudjeluje na misi za zaređenje novog mostarsko-duvanjskog ordinarija.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: Izvor/ Twitter/ Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI