Plenković: Strukturne reforme se provode, ne nasjedajte na priče da ih nema

Plenković: Strukturne reforme se provode, ne nasjedajte na priče da ih nema

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu kako se Vladina politika bazira na “trokutu”, koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, poručivši kako se strukturne reforme provode i kako ne treba nasjedati na priče da reformi nema.

“Strukturne reofrme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema. To treba tumačiti i objasniti našim građanima, ali i članovima stranke. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacijom, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše raditi, ostvariti daljnji gospdarski rast”, zaključio je Plenković.

Premijer je na konferenciji “Investicijski potencijali Hrvatske”, koja se organizira u suradnji sa zakladama Hrvatskog državnog zavjeta i “Konrad Adenauer”, izrazio zadovoljstvo što je jedna od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting “Standard&Poors” poboljšala izglede Hrvatske na pozitivne, dodavši kako je politička stabilnost preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka i planiranja bilo kakvog ulaganja u Hrvatsku.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) zadržala je u petak rejting Hrvatske na ‘BB+’, ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni pokazatelji i dalje poboljšavati.

Plenković je podsjetio kako je u dvije godine mandata njegove Vlade uloženo oko 4,5 milijardi kuna u mjere za zapošljavanje, pri čemu se stopa nezaposlenosti mladih spustila sa gotovo 50 posto na 23-24 posto. Prošle je godine, nakon dugo vremena, ostvaren proračunski suficiti opće države i ti su trendovi nastavljeni i ove godine, rekao je premijer, pripisujući to mudrom gospodarenju javnim financijama.

Uvjeren je kako će se dobro vidjeti i efekti planiranog smanjivanja opće stope PDV-a s 25 na 13 posto za proizvode koji se najčeše konzumiraju i da tržište, odnosno trgovci, to neće moći ignorirati.

“Nastavili smo sa strukturnim reformama u pravosuđu, imali smo 325 tisuća blokiranih građana, a dvama zakonima koji su na snazi, broj blokiranih smanjili smo za više od 50 tisuća, iznos blokada praktično je prepolovoljen”, naveo je.

Ocijenio je kako u predstojećoj mirovinskoj reformi postoje “racionalni ciljevi”: održivost sustava, da mirovine budu više, da oni koji odlaze u mirovinu ne dođu u diskriminirajuću situaciju.

Mislim da će konačna riješenja, koja će se usvojiti u Hrvatskom saboru biti dobra i korisna, rekao je premijer.

Smatra kako je pitanje zbog čega ljudi baš sada odlaze iz Hrvatske “pravne naravi”, naime Hrvatska je postala članica EU u srpnju 2013. godine, pri čemu je dio zemalja odmah liberalizirao mogućnost slobode kretanja, dio ih je imao ograde, a danas je ograničenja na tržištu rada zadržala još samo Austrija. “Da je ovo, što gledamo sada, u pravnom smislu bilo moguće, prije 10 ili 15. godina, dogodilo bi se isto, možda i više”, ustvrdio je Plenković.

Izvijestio je kako je od 1993. godine da sada u Hrvatskoj bilo 33 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, naglasio da je Vlada poboljšala zakonski okvir za investicije, ali da se mora raditi na tome da prednosti ulagačima bolje objasnimo.

Trošak rada u Hrvatskoj niži je od prosjeka u EU. Sat rada u Hrvatskoj je dva i pol puta niži od prosjeka u EU, a 3,2 puta niži nego u Njemačkoj, što investitori gledaju. Naš je cilj da nam plaće budu više, ali trenutno, to je ako ulagač bira, svojevrsna komparativna prednost, ustvrdio je premijer.(Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI