Plenkovića stranačke kolege dočekale uzvicima “pobjeda, pobjeda”: Ostvarili smo sjajan uspjeh na ovim izborima za EP, Učinili smo Hrvatsku boljom

Plenkovića stranačke kolege dočekale uzvicima “pobjeda, pobjeda”: Ostvarili smo sjajan uspjeh na ovim izborima za EP, Učinili smo Hrvatsku boljom

Izrazito zadovoljstvo iskazao je predsjednik HDZ-a i nositelj stranačke liste za izbore u Europski parlament (EP) Andrej Plenković u obraćanju stranačkim kolegama po objavi prvih neslužbenih rezultata izbora, rekavši da je osvojenih šest mandata “sjajan uspjeh”.

“Lijepo je drugi put u samo mjesec i pol dana ponovno dočekati ovako velebnu pobjedu HDZ-a, i na ovim izborima za EP osvojiti čak šest mandata, što je pola od hrvatskih 12 mandata. To je sjajan uspjeh, to je čak za dva mandata više nego na zadnjim izborima za EP koji su održani 2019.”, istaknuo je Plenković kojeg su stranačke kolege dočekale frenetičnim višeminutnim pljeskom i uzvicima “pobjeda, pobjeda”.

Naveo je i da je od desetak mandata više za Europsku pučku stranku na ovim izborima HDZ “donio” dva. “To je i europska pobjeda koju smo večeras ostvarili”, istaknuo je te zahvalio svima koji su izašli na izbore.

Nažalost, izlaznost nije bila onolika “koliku smo priželjkivali”, rekao je prokomentiravši podatak o 21 posto birača koji su glasali.

“Očito da je došlo do zasićenja nakon izbora za Sabor, ali u svakom slučaju ovi izbori, koji se održavaju jednom u pet godina, prilika su da građani kažu što misle hrvatskoj europskoj politici, što misle o strankama koje izlaze pred hrvatski narod sa svojim programima, što misle o ljudima koji su na listama, a mi smo pokazali da smo Hrvatsku učinili boljom i u ekonomskom pogledu i u socijalnom pogledu i pogledu strateških ostvarenja”, rekao je.

Šest osvojenih mandata su “na određeni način i nagrada” za, kako je istaknuo, Hrvatsku u šengenskom prostoru, u europskom području, europskom stabilizacijskom mehanizmu, te “zahvala” za Pelješki most, drugu cijev tunela Učka i 12 Rafaela “koji čuvaju hrvatsko nebo”, a te su njegove riječi popraćene dugotrajnim pljeskom.

“Hvala na svim ovim postignućima koje smo zajednički realizirali. Imamo puno posla, od sutra krećemo dalje i s radom Vlade i Sabora, dat ćemo veliku podršku cijeloj našoj obitelji da i Europska komisija i nove institucije budu takve da Hrvatska bude upravo onakva kako smo rekli u našem programu – snažna i važna, utjecajna”, rekao je.

Imamo sjajne ljude, veselim se surađivati s novim zastupnicama i zastupnicima, dodao je te zahvalio na angažmanu svim stranačkim ljudima u Hrvatskoj te u BiH. “Idemo svi skupa dalje, u pobjede. Jedino i uvijek za našu vječnu Hrvatsku”, poručio je Plenković.

HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 15 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u četiri županije i Gradu Zagrebu, dok je Fair play lista najviše glasova pripalo u Istarskoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ je pobjedu odnio u Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je i u inozemstvu osvojio najviše glasova.

Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Primorsko-goranskoj te Gradu Zagrebu.

U odnosu na EU izbore prije pet godina HDZ je pobijedio u dvije županije više nego 2019. godine, dok je SDP s partnerima izgubio dvije županije. Riječ je o Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. HDZ je u Koprivničko-križevačkoj županiji tijesno pobijedio za 112 glasova, osvojivši 34,82 posto naspram SDP-ovih 34,13 posto.

Fair play lista 9 predvođena dosadašnjim europarlamentarcem IDS-ovim Valterom Flegom pobijedila je u Istarskoj županiji s 47,40 posto glasova ispred SDP-a s 18,57 posto i HDZ-a s 11,90 posto.

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 29,11 posto glasova, HDZ-u 24,52 posto, Možemo! je osvojio 14,02 posto, Domovinski pokret (DP) 10,41 posto na kandidacijska liste grupe birača Nine Skočak 4,75 posto.

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj, gdje je osvojio više od 52 posto glasova, dok je više od 40 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, , Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvansko županiji.

Prema privremenim podacima DIP-a, na izborima za EU parlament glasalo je 21,33 posto birača, dok je na posljednjim izborima 2019. glasovalo 29,85 posto birača. (Hina)

Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR/ Izvor/ HINA/ Damir Senčar

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI