Plenković: Novi F-16 osigurat će sposobnost ratnog zrakoplovstva u idućih 25 godina

Plenković: Novi F-16 osigurat će sposobnost ratnog zrakoplovstva u idućih 25 godina

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će odluka o nabavi 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva u idućih najmanje 25 godina.

Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, kazao je, odgađana je niz godina i brojne ranije vlade nisu preuzele političku odgovornost za njezino donošenje. Podsjetio je da je Vijeće za obranu prošle godine temeljito raspravilo ovu temu i ocijenilo kakve su stvarne potrebe Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kontekstu sigurnosnog ozračja u Europi, svijetu i hrvatskom okruženju.

„Donijeli smo konsenzualnu odluku da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo te da njegovo postojeće stanje ne udovoljava kriterijima i nije dugoročno rješenje“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Naveo je da je Ministarstvo obrane vodilo transparentni proces, koji je trajao skoro godinu dana, a ponude, koje je temeljito i sa svih aspekta analizirao stručni tim, stigle su iz četiri zemlje – Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a. Na temelju preporuka stručnog tima, Vijeće za obranu odabralo je ponudu Države Izrael, a predsjednik Vlade poručio je kako je odabir zrakoplova F-16 4. generacije kvalitetan iz nekoliko razloga.

Naglasio je da se radi o borbenim zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći u u potpunosti prilagođeni NATO standardima. U cijenu troškova će, kazao je, u cijelosti biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskom zrakoplovstvu najmanje sljedećih 25 godina.

„To je strateška odluka, donosimo je s punom odgovornošću i željom da na taj način osnažimo sposobnosti Hrvatske vojske da pridonese sigurnosti u našem širem području i da budemo još respektabilnija članica NATO-a i EU“, poručio je Plenković.

Pojasnio je da su troškovi nabave predviđeni sljedećih deset godina i da će Hrvatsku godišnje stajati najviše 50 milijuna dolara, a vrlo vjerojatno i manje.

„Odluka predstavlja našu političku volju i želju da na ovaj način dodatno jačamo strateško političko partnerstvo i s SAD-om i s Izraelom“, dodao je i naglasio kako ovakva odluka sa sobom donosi i mogućnosti suradnje u brojnim drugim područjima.

Autor/H/B.B./Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI