Plenković: “Sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu su najbitniji”

Plenković: “Sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu su najbitniji”

Otvarajući sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je država promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, a istraga će pokazati kako je na tom području došlo do onečišćenje vode.

Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebnog povjerenstva koje se bavi ispitivanjem uzoraka iz vodocrpilišta Jelas, jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu najbitniji, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Dodao je kako rezultati ispitivanja vode pokazuju da onečišćenja trenutno ili nema ili je ispod bilo kakvih rizičnih razina, upozorivši kako je potrebno pratiti situaciju još koji dan i vidjeti kakvi su ti rezultati u kontinuitetu.

Apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu, predsjednik Vlade izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i kazao da se vodi istraga o razlozima onečišćenja.

„Žao nam je što se to dogodilo. Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja te curenja iz produktovoda gdje je naftna kompanija Crodux nastojala ispitati kako da se taj produktovod stavi u funkciju rješavanja temeljnog problema za građane Slavonskog Broda – zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod, gdje bi se projektom plinofikacije trebalo smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije”, rekao je predsjednik Vlade.

Ocijenivši da su ti ciljevi bili dobronamjerni, dodao je da će se provesti temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda.

“Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas”, naveo je Plenković.

Naglasio je kako je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te je iz različitih službi dostavila 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama. Naveo je da je vrlo brzo operativno dogovoreno spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavio kako će taj proces biti dovršen u najkraćem roku.

Izvor/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI