Plenković sa sjednice vlade uputio poruke Srbiji i Sloveniji

Plenković sa sjednice vlade uputio poruke Srbiji i Sloveniji

ZAGREB, 28. prosinca 2017. – Predsjednik vlade Andrej Plenković u četvrtak je pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je izvijestio javnost da su tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena u vojvođanskom mjestu Sonti. Tamošnja policija je kasnije priopćila da je identificirala počinitelje i tvrdi da napad nije bio nacionalno motiviran.

-Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti , kazao je premijer Plenković u uvodu sjednice vlade i dodao kako je tim povodom MVEP uložio prosvjednu notu srbijanskim vlastima.

-Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti , naglasio je premijer.

A s obzirom na to da 29. prosinca istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na kostruktivan dijalog.

-Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane.

 -Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti , rekao je hrvatski premijer.(HINA)
Foto:Pixsell
KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI