Plenković s američkim izaslanikom Palmerom: Hrvatska želi ravnopravan položaj za Hrvate u BiH, nepravedno da se jedan konstitutivni narod osjeća nezadovoljno

Plenković s američkim izaslanikom Palmerom: Hrvatska želi ravnopravan položaj za Hrvate u BiH, nepravedno da se jedan konstitutivni narod osjeća nezadovoljno

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon bilaterala na Dubrovnik forumu rekao je novinarima, da Hrvatska želi da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj.

Plenković je izrazio zadovoljstvo jako dobrom odazivu i odličnom odabiru tema na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu.

Predsjednik Vlade održao je nekoliko sastanka s novoimenovanim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za pregovore Srbije i Kosova, američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom te s potpredsjednikom EBRD-a Heilbronnom.

Potpora susjednim zemljama na europskom putu

Što se BiH tiče, naglasio je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma te da s sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka, izrazivši nezadovoljstvo praksama koje su na djelu od 2006. godine.

“Podržavamo proces koji se trenutno odvija uz pomoć SAD-a i EU-a vezano uz promjenu izbornog zakona. Smatramo da se to pitanje konačno treba riješiti, da u institucijama treba postojati legitimna zastupljenost i da se trebamo držati slova i zakona Daytonskog sporazuma”, rekao je Plenković.


“Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednakopravna, Hrvatska nije sretna s potezima koji traju od 2006. Govorimo to jasno i otvoreno, smatramo da to nije korisno i da ne pomaže dobrom funkcioniranju BiH”, istaknuo je premijer.

Izrazio je nadu da će se postići rješenje koje je dobro za sva tri konstitutivna naroda. Također je kazao da službeni Zagreb podržava reforme i u drugim zemljama, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu.

Podrška BiH u reformskom procesu

“Ti sastanci bili su prigoda da još jednom vrlo jasno pojasnim našim sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH, podršku BiH u reformskom procesu, osobito u njenom putu prema EU i Sjevernoatlantskom savezu. Pritom smo jasno naglasili nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Naša politika ima kontinuitet sve ove godine i naravno želja mi je da se ovi razgovori koji su počeli prije nekoliko dana o reformi izbornog zakonodavstva okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i u Predsjedništvu BiH, da nema preglasavanja koji dovodi u nepravedan položaj”, rekao je Plenković.

Dodao je da ćemo tu poziciju zagovarati i u budućnosti te istaknuo da je pitanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini jedna od tema oko koje postoji suglasje između Vlade i predsjednika Republike.

“Svi jako dobro našu hrvatsku poziciju, u konačnici nije to neka pozicija Hrvatske od jučer. Mi govorimo o temeljnim načelima daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Naravno i prava svim ostalima, to uopće nije sporno”, pojasnio je odgovarajući na novinarsko pitanje te istaknuo da izborni model kroz izborno zakonodavstvo BiH treba odražavati sistem koji će omogućiti ono što je tada bilo dogovoreno i što je, u konačnici, bilo u praksi primjenjivano bez ikakve zadrške do 2006. godine.

Nepravedno da se jedan konstitutivni narod osjeća nezadovoljno

“Da se u budućnosti osigura”, rekao je, dodavši da ovako kako je danas nije dobro ni za koga.


“Nepravedno je, jedan konstitutivni narod se osjeća nezadovoljno, ne osjeća se da su izbori bili održani na način kako je to smišljeno”, nastavio je, kazavši da moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stranaka Hrvata u BiH.

Podsjetio je da su izbori u BiH predviđeni za listopad 2022., a praksa upućuje na to da dogovore o izbornom zakonodavstvu treba donijeti u kalendarskoj godini koja prethodi izborima. “Bio bih sretan kada bi se postigao konsenzus među političkim strankama u BiH do kraja godine”, zaključio je hrvatski premijer Plenković.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Vlada RH/ Foto: Twitter/ Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI