Premijer Andrej Plenković i rumunjska kolegica Dancila najavili jačanje suradnje

Premijer Andrej Plenković i rumunjska kolegica Dancila najavili jačanje suradnje

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova rumunjska kolegica Vasilica Viorica Dancila najavili su u ponedjeljak u Zagrebu jačanje suradnje u okviru tročlanog predsjedanja Europskom unijom, ocijenivši da dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, osobito u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i ulasku u šengenski prostor.

Plenković i Dancila održali su radni sastanak uoči početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom.

“Proteklih smo dana usuglasili zajednički program triju predsjedništva Europskom unijom … i usuglasili prioritete za sljedećih 18 mjeseci”, rekao je Plenković, podsjetivši da Rumunjska 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om. Nakon Rumunjske, predsjedanje preuzimaju Finska, pa Hrvatska u prvoj polovici 2020., a te tri zemlje čine trio predsjedatelja u sljedećih godinu i pol.

“Želimo da i na bilateralnom i na multilateralnom planu, a osobito sada za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, podupiremo jedni druge u ostvarenju jednog od naših najbližih neposrednih ciljeva tješnjih integracija, a to je članstvo u šengenskom prostoru”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je također naglasio da je s Dancilom razgovarao i o “temama koje se odnose na pregovore o višegodišnjem financijskom okviru, gdje i Rumunjska i Hrvatska imaju snažan interes da se dovoljna sredstva i dalje alociraju za područja kohezijske politike, kao i na poljoprivrednu politiku”.

“To je nama kao najmlađoj članici posebno važno da smanjujemo nejednakosti u razvoju u svim dijelovima Hrvatske”, rekao je Plenković

“Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i o pitanjima koja se tiču odnosa u regiji i očekujem daljnju dinamiku odnosa i na bilateralnom i na multilateralnom planu”, naglasio je hrvatski premijer.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI) u Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i drugi visoki predstavnici. Plenković će u ponedjeljak biti domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.

SEU je osnovan 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI