Plenković: Hrvatska je uspjela reafirmirati politiku proširenja EU-a

Plenković: Hrvatska je uspjela reafirmirati politiku proširenja EU-a

Hrvatska je uspjela u reafirmaciji politike proširenja odmah na početku mandata nove Europske komisije, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska može reći da je uspjela reafirmirati politiku proširenja Europske unije na samom početku mandata nove Komisije Ursule von der Leyen”, izjavio je premijer Plenković nakon radnog ručka u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu s predsjednicom Von der Leyen, piše HINA.

Plenković je prije toga sastanka razgovarao i s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem te s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

U nedjelju navečer sudjelovao je na radnoj večeri na kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell te čelnici šest zemalja zapadnog Balkana. Svrha toga sastanka bila je pripema za sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

Plenković ističe kako postoji suglasnost između Hrvatske i čelnika europskih institucija da zagrebački samit mora biti “svojevrsna prekretnica u politici proširenja”.

“Naš je cilj bio staviti ovu temu na dnevni red i u tome smo uspjeli”, rekao je Plenković.

Plenković je dodao da će nastojati da obje zemlje Sjeverna Makedonija i Albanija prije zagrebačkog samita dobiju odluku o početku pregovora. Ta odluka bila je blokirana na samitu u listopadu, ponajprije zbog protivljenja Francuske te Danske i Nizozemske, koje su protivile otvaranju pregovora s Albanijom. Nakon što je Komisija predstavila prijedlog nove metodologije pristupnih pregovora, Francuska najavljuje da će povući svoje rezerve.

“Danas vidimo da je francuska pozicija bitno drugačija nego u listopadu, a pri tom ne bih zanemario ni utjecaj argumenata koje smo iznosili u razgovoru s predsjednikom Emmanuelom Macronom. Sudeći po raspoloženju u EU-u mislim da odluka o Sjevernoj Makedoniji nije upitna”, rekao je Plenković.

“Prije zagrebačkog samita sigurno će biti pozitivna odluka i vjerujem u konsenzus za Albaniju”, dodao je Plenković.

Foto: Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI