Plenković : Hrvatska još uvijek razmatra ponude borbenih zrakoplova

Plenković : Hrvatska još uvijek razmatra ponude borbenih zrakoplova

Proces vrednovanja ponuda borbenih zrakoplova je u tijeku, rekao je premijer Andrej Plenković u Davosu, istaknuvši kako je, osim s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahom, o tom pitanju u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

Ured izraelskog premijera u petak je objavio kako su se dvojica čelnika koji su se susreli na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu dogovorili o nastavku razgovora o prodaji izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj.

Plenković je u petak istaknuo kako je u osim s Netanyahuom, u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o ponudi zrakoplova njegove države, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

“To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina”, rekao je premijer.

Plenković je zadnjeg dana foruma prisustvovao govoru američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je ocijenio “očekivanim”.

“To je sada, nakon godinu dana mandata, jedna poruka koja i dalje govori o Sjedinjenim Državama kao njegovom glavnom prioritetu, s naglaskom na očekivane učinke od porezne reforme koja je nedavno izglasana, te osobito na odgovornost tvrtki koje će iskoristiti te svojevrsne porezne benificije da dio sredstava daju svojim zaposlenicima”, rekao je premijer.

S druge strane, američki je čelnik “otvorio mostove suradnje i multilateralizma s drugim međunarodnim organizacijama, tako da mi se čini da unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije”, dodao je Plenković.

Predsjednik vlade smatra kako “svjedočimo prilagođavanju američkog predsjednika na globalne okolnosti” i “činjenice mulilateralnih organizacija i procesa koji su postojali i prije dolaska njegove administracije”.

“Ono što se kod njega osjeća jest da je došao iz poslovnog svijeta i da razumije što tom svijetu prije nije odgovaralo i što treba popraviti. Mislim da je to bila glavna nit vodilja njegovog govora”, zaključio je Plenković.

Autor/H/B.B./Foto/AFP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI