Plenković s Michelom razgovara o europskom proračunu

Plenković s Michelom razgovara o europskom proračunu

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica.

Novi pokušaj ima hrvatsko predsjedništvo u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao “neutralan” u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu.

Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.

Plenković i Michel o tome će s novinarima razgovarati popodne.

Predsjednik Europskog vijeća kasnije se sastaje i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer će biti jedan od uzvanika na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). Ondje će biti i svi članovi Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI