Plenković: Glavni cilj porezne reforme je rasterećenje građana i poduzetnika

Plenković: Glavni cilj porezne reforme je rasterećenje građana i poduzetnika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak na početku sjednice Vlade, kako je glavni cilj Vladina jesenskoga poreznog reformskog paketa daljnje rasterećenje građana i poduzetnika.

“Ove jeseni imao dva velika reformska paketa – jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno sutra ujutro u javno savjetovanje, a riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je glavni cilj porezne reforme nastavak rasterećenja građana i poduzetnika.

Za to po njegovim riječima ima prostora, što pokazuju rezultati na prihodnoj strani proračuna.

“Ima prostora za rasterećenje i ovo je put zdravih javnih financija i jedini ispravni put koji odgovorna vlada može poduzimati i zato mislim da su predložena rješenja jako dobra”, rekao je premijer.

Dodao je kako je Vlada pažljivo odvagnula kako pristupiti smanjivanju stope PDV-a i da se odlučila za smanjenje stope s 25 na 13 posto za proizvode koji su izuzetno važni za velik dio hrvatskoga društva.

“Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni”, rekao je Plenković.

Vlada danas sa sjednice upućuje u saborsku proceduru izmjene i dopune devet poreznih zakona, kojima planira daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana, treće po redu, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo 3,6 milijarde kuna.

Najveće porezno rasterećenje planira se kroz proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, među ostalim na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene, čime bi rasterećenje u 2019. dosegnulo 1,4 milijardi kuna. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI