Plenković prvi hrvatski premijer na Cipru: “Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti”

Plenković prvi hrvatski premijer na Cipru: “Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti”

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades je na početku posjeta premijera Andreja Plenkovića Cipru zahvalio Hrvatskoj jer je uvijek stajala na njegovoj strani u pronalasku rješenja za mir na otoku.

Premijer Plenković naglasio je da su Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti i zalaganja za sebe u međunarodnoj zajednici, zbog čega Zagreb lako shvaća što je važno Cipranima i razumije bol i teške trenutke kroz koje prolaze. Istaknuo je kako Hrvatska Cipru može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek danas navečer stigao u Nikoziju kao prvi hrvatski premijer koji je posjetio Cipar.


Stoga je njegov domaćin Nicos Anastasiades, nazvao taj „dugoočekivani” posjet „povijesnim”, naglasivši da dvije države iduće godine bilježe i 30. obljetnicu diplomatskih odnosa.

Ciparski predsjednik poručio je kako rat u Ukrajini podsjeća Ciprane na „turske ratne zločine” na otoku tijekom „takozvane turske mirovne operacije” 1974. godine u kojoj je „okupirano 37 posto Cipra”. Zahvalio je Hrvatskoj što je uvijek podržavala Nikoziju u pokušajima pronalaska „dugoročnih rješenja” za mir na otoku.

Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti

Premijer Plenković je u govoru na večeri u predsjedničkoj palači rekao kako je od Anastasiadesa, svojevrsnog veterana ciparske i europske politike, „mnogo naučio na Europskim vijećima” te da je riječ o iskusnom političaru koji se odlučno bori za nacionalne interese svoje zemlje.

Naglasio je da su Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti i zalaganja za sebe u međunarodnoj zajednici, zbog čega Zagreb lako shvaća „što je važno” Cipranima i razumije „bol i teške trenutke kroz koje prolaze”.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska Cipru može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja.

Premijer je govorio i o energetskoj krizi koja je rezultirala i rastom cijena i u drugim sferama gospodarstva i dovela do „neočekivanog pritiska inflacije”.

„Energetska kriza pogađa sve, nitko nije siguran u toj situaciji, zato moramo raditi zajedno na europskom odgovoru”, rekao je.

„Veliki problem zahtijeva velika rješenja”, a Hrvatska i Cipar su uvijek bili na istoj strani kad je bila riječ o najboljim rješenjima za Europsku uniju, zaključio je premijer Plenković koji će u Nikoziji boraviti i u srijedu.

Izvor: Hina/Vlada/ Foto: Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI