Plenković primio Izetbegovića i Čovića i naglasio važnost jednakopravnosti naroda BiH

Plenković primio Izetbegovića i Čovića i naglasio važnost jednakopravnosti naroda BiH

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Banskim dvorima primio zamjenike predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića i naglasio važnost  jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”, stoji u priopćenju Vlade.

Na susretu u ponedjeljak je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za “daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa”, stoji u priopćenju.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, što je pokazano organizacijom Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju ove godine, tijekom hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, kojim je ponovno u fokus stavljen proces proširenja EU-a na jugoistok Europe, stoji u priopćenju.

Plenković je u Banskim dvorima ponovio da je Hrvatska spremna pomoći BiH u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje europskom savezu, kao što je već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020. kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe,.

Trojica čelnika su ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma razgovarali i o njegovim postignućima, kao i o “uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH prema EU-u”.

Razgovaralo se i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, te infrastrukturnom povezivanju dvije države, stoji u priopćenju.

Premijer je ranije tijekom dana rekao kako se tim susretima nastavlja dijalog o budućnosti BiH i položaju Hrvata u toj državi, kao i o “određenim zakonskim rješenjima”, misleći pritom na izborni zakon koji hrvatski predstavnici u BiH žele mijenjati. Na izborima 2018. bošnjački glasači po treći su put odredili hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Plenković je Izetbegovića, predsjednika bošnjačke stranke SDA i Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, primio dva tjedna nakon što je u Zagrebu bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. (Hina)

Foto: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI