Premijer Andrej Plenković primio predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva

Premijer Andrej Plenković primio predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva

Premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak predsjednika Republike Azerbajdžana Ilhama Alijeva koji je u uzvratnom posjetu Hrvatskoj usredotočenom na energetiku i jačanje gospodarske suradnje te su sugovornici potvrdili želju za povećanjem robne razmjene i investicija, priopćeno je.

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Azerbajdžana i suradnja unutar strateškog partnerstva sklopljenog 2013. između obiju zemalja. U kontekstu nedavne odluke o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Bakuu, a nakon što je Azerbajdžan otvorio veleposlanstvo u Zagrebu 2011., izražena je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje radi daljnjeg povećanja robne razmjene i investicija, osobito na području energetike i turizma.

Posebnu ulogu ima i Međuvladino povjerenstvo za gospodarsku suradnju čiji prvi sastanak je održan u studenom 2017. godine.

Predsjednik Aliyev ocijenio je suradnju s Hrvatskom vrlo važnom, a premijer Plenković govorio je o Vladinim aktivnostima usmjerenima na energetsku politiku, naglasivši velik potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta. Bilo je riječi i o mogućoj intenzivnijoj bilateralnoj suradnji na tom planu, u svjetlu strateških projekata kao što su LNG Terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Na sastanku se također razgovaralo i o stanju u regijama u kojima se obje zemlje nalaze, kao i o temama koje se odnose na trenutno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe i planovima Hrvatske za predsjedanjem Vijećem Europske unije 2020. godine. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI