Plenković: Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod Marića i Dalić

Plenković: Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod Marića i Dalić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u utorak stav da ministar financija Zdravko Marić ne treba otići s te pozicije nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokora, istaknuvši da se Povjerenstvo uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen ni kod njega niti kod bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u ponedjeljak kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

“Povjerenstvo se uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i ministra financija. Vrlo je važno da ta poruka bude jasno shvaćena, na temelju čega i o čemu je točno odlučivalo Povjerenstvo. Koliko je meni poznato, Povjerenstvo se isključivo bavilo člankom pet i načelima djelovanja”, komentirao je Plenković novinarima na upit treba li Marić otići iz Vlade, što zahtijeva oporba nakon odluke Povjerenstva.

“Kada imate jednu ozbiljnu, izvanrednu situaciju, onda odgovornost onoga tko upravlja Vladom je velika, i to je nešto što u svim ‘ex post’ komentarima i analizama oni koji nisu u toj poziciji ne mogu uopće percipirati”, kazao je premijer novinarima na završnom danu summita Srednjoeuropske incijative (SEI).

Ocijenio je da sve ono što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske krize nije percipirano na adekvatan način.

Vlada bila na razini odgovornosti, nismo bili na razini politikanstva i bezidejnosti

“Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si to netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Realnost je ponešto drugačija”, dodao je.

Plenković je ustvrdio da nitko od članova i članica Vlade niti u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja – a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti.

“Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, nismo bili na razini politikanstva i bezidejnosti kao što su bili članovi oporbe tada ili oni koji su danas oporba, a tada su bili dio vlasti. No to je njihova odgovornost i nešto što će ocjenjivati građani kada budu valorizirali doprinos svakoga od nas”, kazao je premijer.

Smatra da nikada jasnija nije bila situacija na hrvatskom političkom prostoru gdje, ističe, postoje oni koji rade svoj posao ozbiljno, odgovorno i u interesu hrvatskih građana i gospodarstva do onih koji politiku doživljavaju na potpuno drugačiji način.

“A neke političke stranke čak u tehnologiji ‘dajmo kaznene prijave, dajmo prijave povjerenstvu i da vidimo što će odlučiti da mi kasnije to možemo politički koristiti’. Tu je ta ključna razlika koja na hrvatskoj političkoj sceni po meni nikada jasnije dijeli one koji su ozbiljni i na koje se možete osloniti u kriznim situacijama i na one za koje se nadate da nikada ne bi došli u poziciju upravljati zemljom”, ustvrdio je Plenković.

Upitan je li se bivša ministrica gospodarstva Dalić konzultirala s njim treba li javnosti otkriti tko je u skupini koja je pisala lex Agrokor, istaknuo je da Vlada o nekim temama može osnivati radne skupine, ali ne piše da mora.

“Ako imate kompaniju koja je u tom trenutku na tržištu i izložena svemu onome što tržište koje je nerijetko plaho i, ako vidi problem, jako brzo reagira, onda je mudro, odgovorno, vjerodostojno i primjereno dužnosti da sve što radite da biste spriječili veći problem za hrvatsko društvo bude diskretno i rađeno na način koji neće dodatno destabilizirati to tržište. Trebalo je osigurati svježu likvidnost za kompaniju i to se dogodilo u kratkom roku. To je najbitnije, poručio je premijer.”

Mišljenja je da se postupalo zakonito, na način da se konzultiralo one koji sa svojim stručnim kvalifikacijama, znanjem i iskustvom mogu pomoći da okvir zakonskog rješenja “koji je spriječio gospodarsku i financijsku krizu”, to učine temeljem svojih kvalifikacija.

Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI