Plenković ‘čestitao’ Hajdašu Dončiću: Prvi ste potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci

Plenković ‘čestitao’ Hajdašu Dončiću: Prvi ste potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na saborskom ‘aktualcu’ ironično čestitao SDP-ovcu Siniši Hajdašu Dončiću jer je “prvi potpredsjednik Sabora u povijesti te institucije koji je suspendiran u vlastitoj stranci”, ujedno mu zamjerivši jer čita iz tablica dok postavlja zastupničko pitanje, na što je prozvani Hajdaš Dončić ustvrdio da je “Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”.

„Možemo se i ne moramo složiti da je BDP nije najbolja mjera koja govori o stanju neke ekonomije. No, ako govorimo o kvartalnom rastu 2018. i 2017. podatci kažu Bugarska 3,4, Estonija 3,7, Litva 3,8, Latvija 4,4, Malta 5,7, Mađarska 4,6, Rumunjska 4,2, Slovenija 4,3, Slovačka 3,9, Hrvatska 2,8, a Austrija 3,0. Da Austrija uopće ne raste Hrvatskoj bi trebalo da uz ovu stopu rasta BDP-a trebao 58 godina da dostigne Austriju”, čitao je Hajdaš Dončić iz tablice.

„Zastupniče Hajdaš Dončić, čestitam Vam na jedinstvenoj tituli: Vi ste u povijesti Hrvatskog sabora prvi potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci i još se drži”, ironično mu je uzvratio Plenković prozvavši ga ujedno zbog čitanja iz tablica jer „kao i mnogi drugi ne zna bez napisanog”.

„Bili ste 2015. ministar u vladi a proračunsko deficit bio je 12 milijardi kuna, a mi smo dvije godine nakon vas imali suficit od 2,7 milijardi kuna”, naglasio je premijer Plenković.

SDP-ovog Hajdaša Dončića pozvao je pri tome da “u svojoj tablici malo zbroji tko vodi odgovornu fiskalnu politiku”.

Grmoja: Ti ćeš meni reći da sjednem!

Mostov Nikola Grmoja požalio se zbog toga predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na povredu Poslovnika jer je, po njegovu mišljenju, „premijer od jutros jako nervozan, zastupnike proziva da čitaju, a sam je došao sa cijelom pripremljenom knjigom”.

No, predsjednik sabora Jandroković rekao je kako nema povrede Poslovnika, upozorivši zastupnika Grmoju da mu neće on određivati kako će tko govoriti u Hrvatskom saboru.

„Predsjednik Vlade odgovara onako kako smatra da treba, kao što i zastupnici postavljaju pitanja, a građani će prosuditi tko je dobar, a tko ne i sukladno tome dati ili ne dati glas na izborima. Nećete mi Vi određivati kako će tko ovdje govoriti”, naglasio je Jandroković, pozvavši Grmoju da sjedne. Pozivu da sjedne pridružio se i premijer – ‘hajde sjedni !’

Grmoja, vidno uzrujan, vikao je iz saborske klupe: “Ti ćeš meni reći da sjednem!”

Hajdaš Dončić je pak rekao da je „Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI