Plenković potpisao odluku o privremenom rješenju za VSOA-u

Plenković potpisao odluku o privremenom rješenju za VSOA-u

Hrvatski premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako je potpisao odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć ravnatelju Ivici Kinderu istječe mandat.

“Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana”, rekao je Plenković u Dubrovniku.

Dodao je kako se dogodilo upravo ono što je sugerirao na press konferenciji u petak, da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, a ujedno i predsjednik Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika Republike Dragan Lozančić, obave razgovore tijekom vikenda.

“Oni su usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, dakle ja sam, što se nas tiče, dopis potpisao i s obzirom na to da od sutra Kinder više nije prva osoba VSOA-e, imamo rješenje sa željom, ponavljam, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e.

Podsjetio je kako je prijedlog Vlade, kojeg je  u Vladino ime uputio ministar obrane Mario Banožić, brigadni general Mijo Validžić koji ima sve reference da preuzme tu dužnost.

“Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li privremeno rješenje  u skladu s Ustavom, premijer je naglasio: “Naravno da je”.

Komentirajući neke navode da bi se on oko te teme trebao osobno trebao sastati s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, premijer Plenković rekao je kako to ne piše u Ustavu.

“Piše da se moramo usuglasiti. Mi se možemo usuglašavati sastankom, što nije realno – nema isprike, nema sastanka, tu se pozicija ne mijenja. Možemo se dogovarati pismenom komunikacijom, možemo se dogovarati putem razgovora naših suradnika”, naveo je premijer.

Pri tome je podsjetio kako se u vremenu dok je Milanović bio premijer, s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usuglašavao njegov ministar obrane Ante Kotromanović.

“Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra obrane Banožića, koji je u ovoj situaciji čovjek u čijem sastavu Ministarstva obrane je VSOA. Dakle, nije neko posebno tijelo kao SOA, ono je dio Ministarstva obrane, jedna od ustrojstvenih jedinica”, istaknuo je Plenković.

“Uostalom, Banožić je čak rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego radi principijelnosti prema hrvatskoj javnosti”, dodao je Plenković.

Izvor/ Hina/ Foto: Ilustracija/ Totalno

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI