Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću? Euroizbori u BiH protekli više nego mlako!

Kako će se Plenković postaviti prema Čoviću? Euroizbori u BiH protekli više nego mlako!

Nakon netom završenih izbora za Europski parlament, europski pučani, među kojima je i HDZ susjedne Republike Hrvatske, umjesto prijašnjih 217 zastupnika sada će brojati njih 179, što znači i puno više fleksibilnosti u sklapanju koalicija. Ovome je doprinio i poraz HDZ-a susjedne Hrvatske, koji je umjesto prijašnjih 6, sada osvojio 4 mandata i tako se izjednačio s iznenađenjem izbora – SDP-om koji u EU parlament također šalje 4 zastupnika. No, u ovome porazu koji će se, sudeći po odlučnim izjavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, detaljno analizirati, djelić „doprinosa“ ima i tzv. sestrinski HDZ BiH. Pitanje koje se nakon euro-izbora nedvojbeno nameće je – je li HDZ BiH mogao učiniti više? Pozitivan odgovor na ovo pitanje nameće se već pri prvim pogledom na brojke, piše regionalni portal.dnevno.ba

Po riječima predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, izrečenim na obraćanju povodom obljetnice osnutka te stranke, danas HDZ BiH broji oko 40.000 članova. Usporedbe radi, u BiH je na izborima u EU parlament glasalo tek 10.592 birača, dok je samo za HDZ glasalo 8.168 birača, što je tek 20-ak posto članova najjače stranke s hrvatskim predznakom.

Ukoliko se prisjetimo da je u BiH registrirano skoro 78.000 birača za euroizbore, brojka od nešto više od 8.000 glasova za HDZ izgleda pomalo smiješno.

Iako je i susjedna Hrvatska sa 29,86% građana izašlih na izbore među državama članicama s najnižom izlaznošću,  ovaj put očito je izostala snažnija potpora sestrinske stranke u BiH. Naime, da je HDZ-ovo članstvo u BiH snažnije animirano za izbore s još oko 15.000 glasova, HDZ Hrvatske u EU parlament opušteno bi išao s ponovnih šest mandata. No, nije.

Međutim, na sceni smo vidjeli blagu i vrlo personaliziranu promocije bivše bh. veleposlanice u Italiji, a potom EU parlamentarke za Hrvatsku, Željane Zovko koja se nije previše dokazala svojim aktivizmom u parlamentarnim klupama, što potvrđuje i drugo najlošije mjesto po istraživanju MEPRanking-a koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u EP-a, ali za koju se tvrdi da se „njenim glasom čuje i glas Hrvata u BiH“. No, Zovko sa 6.816 glasova ponovno ide u klupe EP-a. Ne ulazeći u vrlo diskutabilnu realnost da je u EU parlament kandidirana i izabrana zastupnica iz države koja nije europska članica i nema čak ni status zemlje kandidatkinje.

No, rezultati su takvi kakvi jesu i sada Plenković za njih nedvojbeno traži odgovorne. Mediji u Hrvatskoj već izvješćuju kako su s rezultatima podbacili Zagreb, Split i Vukovar, a otvoren je i sukob premijera i predsjednika stranke s Hercegovcem Milijanom Brkićem, potpredsjednikom stranke.  Ipak, Zagreb, Split i Vukovar nisu jedini odgovori za podbačaj, jer se u HDZ-ovim krugovima u Hrvatskoj sve češće spominje i HDZ susjedne zemlje i tzv. dijasporu na čiju se potporu biračkog tijela godinama, tradicionalno, naslanja.

S druge strane, ovim je predsjednik HDZ BiH pokazao kako vrlo lako može utjecati na (ne)uspjeh sestrinske stranke i (ne)animiranjem svoje stranačke biračke mašinerije vrlo snažno utjecati i na ishod izbora u susjednoj zemlji te tako i na budućnost HDZ-a Hrvatske. Za sada se o podbačaju iz BiH, čak i unatoč blitz sastanku kojeg je Plenković organizirao sa Čovićem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ‘green room-u’, otvoreno i javno ne govori. Ipak,  odnos hrvatskog premijera uskoro će pokazati njegov stav i po tom pitanju, posebice jer iz Hrvatske pristižu  sve glasnije informacije o „prepoznavanju nužnosti zaustavljanja utjecaja i manipulacija istočnih politika“, posebice u svjetlu vrlo dobrih odnosa na relaciji Čović-Dodik-Vučić, što Hrvatsku uvlači u vrlo nezgodan položaj.

Izvor/dnevno.ba

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI