Plenković: Svi podržavamo sve napore koji će unaprijediti obrazovni sustav

Plenković: Svi podržavamo sve napore koji će unaprijediti obrazovni sustav

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je obrazovna reforma jedan od temeljnih ciljeva njegove Vlade koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja te istaknuo da svi zajedno podržavaju sve napore koji će ga unaprijediti.

“Obrazovna reforma je jedan od temeljnih ciljeva Vlade, naše politike koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja da naši mladi u budućnosti budu konkurentni, kvalitetno obrazovani, da dobiju široka znanja o Hrvatskoj, našem identitetu, jeziku, povijesti, kulturi, a isto tako da budu pripravni suočiti se s konkurencijom u svim disciplinama”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Ocijenio je da je to ključ ovoga procesa, jer samo one zemlje koje ulažu u svoje obrazovanje i stvaraju kvalitetne mlade ljude sposobne kritički promišljati, preuzimati odgovornost, pratiti globalne trendove imaju šansu za uspjeh i napredak. “I zato svi zajedno podržavamo sve napore koji će unaprijediti naš obrazovni sustav”, dodao je.

Zahvalio je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak na brojnim aktivnostima i u redovitom i u eksperimentalnom smislu te nizu kvalitetnih inicijativa.

Plenković je naglasio da će zahvaljujući rastu plaća od 1. srpnja doći do povećanja usklađivanja mirovina po švicarskoj formuli za čak 2,7 posto, što je, kazao je, 69,54 kune više u prosječnoj starosnoj mirovini.

“S time smo, kada ukupno gledamo u mandatu naše Vlade, u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 1. srpnja 2018., uskladili mirovine za ukupno 6,39 posto. U našem izbornom programu ideja je bila pet posto u mandatu ove Vlade. Nismo niti još na dvije godine, a uspjeli smo zahvaljujući rastu plaća i usklađivanju proći taj broj”, kazao je premijer.

Istaknuo je da u svakom slučaju i daljnji tijek mirovinske reforme ima za cilj i održivost mirovina i primjerenost i nada se većim mirovinama, posebno onima koji imaju najmanje.

Vezano za novu rundu subvencioniranja stambenih kredita za koju su prijave krenule 3. rujna Plenković smatra da je to važna mjera i u demografskom kontekstu koja će pridonijeti da mnoge naše mlade obitelji riješe svoja stambena pitanja. Očekujem, dodao je, interes sličan kakav je bio i prošle godine.

Vezano je održani Dubrovnik forum – središnji međunarodni diplomatski događaj koje redovito organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naglasio je da je tamo jasno izražen stav Hrvatske koji je ministrica Marija Pejčinović Burić ponovila – da granice treba poštivati kako bi se izbjegli bilo kakvi sukobi koji su opterećivali taj dio jugoistoka Europe. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI