Premijer i šef HDZ-a Plenković: Ne možemo u svemu imati podršku oporbe

Premijer i šef HDZ-a Plenković: Ne možemo u svemu imati podršku oporbe

Premijer Andrej Plenković, koji je u srijedu podnio Hrvatskom saboru izvješće o radu Vlade u drugoj godini mandata, zahvalio je zastupnicima koji su podržali izvješće i dodao da poštuje stav i onih koji ga nisu podržali, konstatirajući da Vlada ne može u svemu imati podršku oporbe.

“Stav oporbe, koja smatra da baš ništa što Vlada radi ne vrijedi ništa, ja ću poštovati, neću ga odbijati s gnušanjem, već ću ga uvažiti i razmislit ću zašto je to tako i što možemo poboljšati”, poručio je premijer istaknuvši da u izvješću nema nijedne netočne rečenice i da je to ono što je bitno i najvažnije za hrvatsku javnost i ozbiljnost rada hrvatskih institucija i hrvatske Vlade.

Naglasio je pritom tri bitna elementa na kojima se bazira program Vlade: nastavak fiskalne konsolidacije kao uvjeta zdravog gospodarskog rasta, strukturne reforme i investicije.

“Naša je zadaća da dobijemo što širu potporu za ono što radimo, ponajviše hrvatskih građana i javnosti, ne možemo u svemu imati podršku oporbe. Sudeći prema nekim od vaših stavova i poruka koje ste danas poslali ne bih ni volio da imam takvu potporu jer bi to značilo da možda dijelimo neke teze i ideje koje su lakonske, paušalne, neprovjerene, krive, na bazi dosjetki”, kazao je završno Plenković.

Osvrnuo se i na temu brodogradnje. Rekao je da je brodogradnji dano ukupno 31,5 milijarde kuna državne potpore u zadnjih 28 godina i naglasio kako je odlučnost Vlade da se nađe održivo rješenje za brodogradnju iskrena. “To su veliki novci i mi kao Vlada moramo gledati malo šire, što to znači za porezne obveznike i druge grane gospodarstva u Hrvatskoj. Hoćemo li tako otvoriti vrata svakom, tko god se nađe u poteškoćama i pokuca na vrata Vlade: ‘Malo nam treba za plaće, za dobavljače’? To je onda put bez kraja. Zato rješenje koje tražimo mora biti održivo”, rekao je.

Spomenuo je i restrukturiranje Agrokora naglasivši kako je spašeno 30 tisuća radnih mjesta, isplaćeni dugovi malim poljoprivrednicima i OPG-ovima, kao i dobavljačima, dobiveno vrijeme za konsolidaciju, izbjegnuti stečajevi.

“Hoćemo li biti krivi jer smo uspjeli, ako je to cijena da budemo politički krivi jer smo ekonomski i financijski učinili nešto što je održivo i što će omogućiti oporavak svih koji su bili vezani na sustav i pritom promijenili prakse djelovanja u hrvatskom gospodarstvu, onda smo krivi, prihvatit ću tu krivicu. No kada dođem doma i razmišljam jesam li učinio dobro ili loše, s obzirom što su bile alternative, bit ću zadovoljan jer sam učinio dobro”, zaključio je. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI