Šef HDZ-a Plenković: Izbori za Europski parlament su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu

Šef HDZ-a Plenković: Izbori za Europski parlament su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su predstojeći izbori za Europski parlament izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu, istaknuvši kako će hrvatski narod znati dati povjerenje onome na koga se mogao osloniti i u mandatu koji je iza nas.

“Naš primjer, primjer nove članice i primjer zemlje koja zna zašto je na europskom putu, svjesna svojih vrijednosti ima posebno važnu i vrijednu ulogu. U tom procesu HDZ ima kapitalnu, centralnu i najvažniju ulogu – da pošalje poruku Hrvatskoj ali i Europi o tome da razumije kuda ide i zašto ide. To je ključ ovih izbora. Ovo su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu”, rekao je Plenković na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava.

Istaknuo je i da će hrvatski narod znati dati povjerenje onome na koga se mogao osloniti i u mandatu koji je iza nas.

Izrazio je i uvjerenje da će dobrim programom i kandidatima, jasnim porukama te postignućima koja su iza njih uspjeti građanima jasno artikulirati ideje o ambicioznoj i snažnoj Hrvatskoj u Europi koja nas štiti i koja nam pomaže u razvoju.

To nam je, istaknuo je, bila i ambicija i od govora prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990.

Podsjetivši na pobjede na europskim izborima 2013. i 2014. godine, Plenković je poručio kako tu tradiciju treba njegovati i ponoviti te rezultate.

Smatra kako danas floskule o europskim temama dolaze s pozicija krajnje desnice, ali i s pozicija gotovo cijelog lijevog spektra jer, rekao je, dovoljno ne poznaju europske politike i institucije niti proces donošenja odluka.

Plenković je najavio i da će se HDZ u svom programu za izbore za Europski parlament fokusirati na ostvarenje jačanja hrvatskih granica članstvom u Schengenskom prostoru, ulazak Hrvatske u eurozonu, na bolje korištenje sredstava iz europskih fondova i velike projekte (Pelješki most, željezničku infrastrukturu, terminal za ukapljeni plin na Krku i sl.) te na predsjedanje EU-om 2020. godine.

Podsjetivši na uspjehe njegove vlade, premijer je istaknuo i da su, uz ostalo, poreznom reformom rastretili gospodarstvo i porezne obveznike za 6,5 milijardi kuna što se osjetilo na plaćama i potrošačkoj košarici. Također, u zapošljavanje su investirali 4,5 milijardi kuna, te donijeli novu mirovinsku reformu. No, upozorio je i na problem depopulacije jer svake godine Hrvatska izgubi grad veličine Makarske. Naglasio je i da se u mandatu njegove vlade gradi ili obnavlja 500 vrtića sredstvima iz europskih fondova. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI