Plenković: Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti

Plenković: Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti

Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a kao važno pitanje istaknuo je i zaštitu manjina.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu “što konkretniji i sadržajniji”, rekao je premijer na početku sjednice vlade.

Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta.

Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996. u Beogradu, a članak 7 tog Sporazuma govori da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

“Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti”, rekao je.

Za Vučićeva posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obvezi, rekao je.

“Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa”, ocijenio je hrvatski premijer.

Važno pitanje između Hrvatske i Srbije je i ispunjavanje obveza o zaštiti manjina sukladno bilateralnom sporazumu sklopljenom prije petnaestak godina.

Premijer je rekao da je državni tajnik iz Ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio prošlog tjedna s izaslanstvom i u Beogradu i u Vojvodini i razgovarao je o pravima manjina. Nadalje, bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije danas se sastaje na razini pomoćnika ministara i državnih tajnika u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na temu Agrokora premijer je rekao da ostaje pri svojim ocjenama koje je iznio na konferenciji za medije u Strasbourgu.

“Službe vlade u ovoj fazi pregledavaju dokumentaciju i kada taj proces bude dovršen odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupanjima”, rekao je premijer u uvodnom dijelu sjednice vlade.

U Strasbourgu je Plenković u utorak izjavio da nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja koncerna Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Istaknuo je da je vlada u pogledu cijelog slučaja Agrokor napravila jedini mogući ispravan i ključan potez – donošenjem zakona.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI