Plenković: Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti

Plenković: Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti

U Hrvatskoj je potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa, riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, objavio je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

Rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, a trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, stigli su danas u 11.50 sati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Karantena za osobe koje je oboljeli kontaktirao

“On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo”, kazao je ministar.

Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena, najavio je Beroš.

Dodao je kako još nema rezultata testiranja devetoro hrvatskih građana koji su smješteni u KBC-u Rijeka, a radili su u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo dvadeset ljudi.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

“Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe”, ustvrdio je Beroš dodavši kako će se napraviti sve za sigurnost zdravlja nacije.

U srijedu sastanak s načelnicima županijskih stožera 

Plenković je nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavio da će se stožer, koji će voditi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti oko koronavirusa.

Najavio je da će Božinović u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite, kako bi se i oni uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa.

“S obzirom na događanja u Italiji mi ćemo osigurati da sve nadležne službe, od ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova, inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških, budu u punoj pripravnosti te da budemo aktivni u sprečavanju širenja virusa”, kaže Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas popodne odlazi u Italiju gdje će zajedno s ministrima zdravstva iz susjednih zemalja iz prve ruke vidjeti kako Italija nastoji spriječiti širenje koronavirusa, te nastojati dogovoriti što bolju komunikaciju sa susjednim zemljama.

Božinović i Beroš komunicirat će s povjerenicima u Europskoj komisiji da se vidi što Hrvatska treba poduzimati kao država koja je predsjedateljica Vijeća EU-a.

Plenković je poručio da će se voditi računa i o širem aspektu funkcioniranja gospodarstva u Europi i Hrvatskoj s obzirom na koronavirus.

“Javnost će biti promptno izvješćivana o svim detaljima i svemu što je bitno, tako da naši građani mogu normalno živjeti svoj život, a mi ćemo poduzimati odgovarajuće mjere opreza”, rekao je Plenković. (Hina)

Foto: PRESS VLADA RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI