Plenković u sjedištu NATO-a na obilježavanju 10. obljetnice hrvatskog članstva

Plenković u sjedištu NATO-a na obilježavanju 10. obljetnice hrvatskog članstva

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je u petak sjedište NATO-a, gdje je obilježena 10. obljetnica hrvatskog članstva u Savezu te se kratko sastao s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, kojemu je dao potporu za drugi mandat.

Prigodna svečanost je uveličana koncertom Jazz orkestra Hrvatske vojske, a nazočni su, među inima, bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov, hrvatski diplomatski predstavnici i njihovi kolege iz savezničkih zemalja.

“Hrvatska je svojim članstvom u Savezu izrazila spremnost da sudjeluje u zajedničkom obrambenom sustavu i pridonosi miru i stabilnosti”, rekao je Plenković obraćajući se uzvanicima.


Dodao je da je Hrvatska pokazala da je pouzdan partner u proteklih deset godina, da sudjeluje u operacijama u Afganistanu, u KFOR-u na Kosovu, Iraku, u nedavnim aktivnostima u Litvi i Poljskoj.

U godini u kojoj se obilježava 10. obljetnica hrvatskog članstva i 70 godina od osnivanja NATO-a, Plenković je podsjetio na važnost koju je Savez imao u jačanju međunarodne sigurnosti u svijetu nakon Drugog svjetskog rata, a politikom proširenja pridonio sigurnosti Europe.

Rekao je da je Hrvatska podržala Akcijski plan za članstvo za BiH jer želi da i susjedna zemlja krene putem prema NATO-u, da je među prvima ratificirala pristupni protokol za Sjevernu Makedoniju, za koju je rekao da bi mu bilo drago da je ušla zajedno s Hrvatskom i Albanijom prije deset godina.

Pozdravio je i postupno podizanje proračuna za obranu na dva posto BDP-a, od čega 20 posto treba biti usmjereno na modernizaciju obrambenih sposobnosti.

“Mi smo jako dobro svjesni što znači biti član Saveza. Hrvatska je 90-tih bila suočena s vojnom agresijom velikosrpskog režima Slobodana Miloševića kao i druge zemlje bivše Jugoslavije. Vrlo smo svjesni što sve jamči kolektivna sigurnost i koliko bi nam bilo lakše suprotstaviti se izazovima koji su prijetili našem teritorijalnom integritetu, velikom razaranju, ratnom uništavanju, koje je odnijelo mnogo života naših sugrađana i ostavilo puno ranjenih, a neki se još uvijek vode kao nestali. Za nas ovdje to je stvar nedavne prošlosti, kao da se jučer dogodilo, i tim više cijenimo naše članstvo u Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je Plenković.

Podsjetio je i na riječi tadašnjeg američkog predsjednika Georga W. Busha iz 2008. kada je donesena politička odluka o pristupu Hrvatske, koji je okupljenim građanima u Zagrebu rekao: “Od sada vam nitko više neće uzeti slobodu”.

“To je poruka koja još odjekuje u našoj javnosti i poruka koja najbolje utjelovljuje vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza”, rekao je Plenković.

On je tijekom boravka u sjedištu NATO-a, kamo je stigao izravno sa summita EU-a, imao i kratki susret s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom.

Rekao je da mu je prenio da Hrvatska podupire njegovu kandidaturu za drugi mandat za mjesto glavnog tajnika.

“Taj proces je u tijeku. Mi ga podupiremo za drugi mandat jer smatramo da jako dobro radi svoj posao. On je prijatelj Hrvatske, bio je u Hrvatskoj prije šest mjeseci. Dijalog je kontinuiran, razgovarali smo o hrvatskom doprinosu sposobnostima NATO-a i svemu onome što Savez očekuje u ovoj obljetničkoj godini”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska je postala punopravna članica NATO-a 1. travnja 2009. godine, a godinu ranije 2008. na summitu u Bukureštu donesena je politička odluka da ju se pozove u članstvo.

Od 2003. pa do danas u operacijama, misijama i aktivnostima pod vodstvom NATO-a sudjelovalo je preko 6700 pripadnika Hrvatske vojske. (Hina)

Foto/Andrej Plenković/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI