Plenković čestitao novinarima Svjetski dan slobode medija poručivši: Nikad ne bih tužio novinare što god pisali o meni

Plenković čestitao novinarima Svjetski dan slobode medija poručivši: Nikad ne bih tužio novinare što god pisali o meni

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i šef HDZ-a Andrej Plenković čestitao je novinarima Svjetski dan slobode medija poručivši kako on novinare nikada ne bi tužio, što god pisali o njemu.

Na pitanje novinara hoće li kandidati HDZ-a na listi za europarlamentarne izbore sudjelovati u “Hodu za život” koji se organizira na dan izborne šutnje Plenković je rekao kako je to njihova osobna stvar te da toga dana nije predviđena ni jedna službena aktivnost, ni stranke ni kandidatata.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu Svjetskog dana slobode medija u petak je dodijelilo godišnje nagrade za 2018. te novinarom godine proglasilo reportera N1 televizije Hrvoja Krešića, dok je nagradu za životno djelo dobila novinarka i urednica Sanja Modrić.

Za novinara godine bili su nominirani i novinarka RTL televizije Damira Gregoret, novinari Indexa i N1 Ilko Čimić i Domagoj Novokmet, a od ukupno pristiglih 541 važećih glasova članova HND-a najviše je dobio Hrvoje Krešić, njih ukupno 166.

Kako se isticalo u obrazloženju nominacije, Krešić je proteklu godinu gotovo svaki dan proveo u konstantnim raspravama s političarima pri čemu je bila najdojmljivija ona s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

“U jeku rasprave o Marakeškom sporazumu, kolega Krešić na jednom događanju na kojem je bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije odustao od traženja da predsjednica izrazi svoj stav o Sporazumu. Predsjednica je, naime, u svom govoru u UN-u izrazila podršku tom dokumentu te je nakon toga otkazala svoj put u Marakeš. Budući da Grabar-Kitarović na pitanje nije odgovorila konkretno, Krešić nije odustajao te je potpitanjima tražio odgovor. Vidno uzrujana, predsjednica je odlučila uzeti mikrofon u svoje ruke i otela Krešiću sredstvo za rad. On se, međutim, nije dao – nije ispustio mikrofon, nego se samo malo sagnuo da bi se i dalje mogla čuti njegova pitanja i njezini odgovori. Snimka je postala viralni hit  u Hrvatskoj i svijetu, ali je pokazala i da novinar Hrvoje Krešić nikad ne odustaje od pitanja, bez obzira na to što mu političari otimanjem mikrofona pokušavaju objasniti kako se radi novinarski posao”, stoji u obrazloženju nominacije.

Krešić se nakon dobivanja nagrade obratio kolegama novinarima naglasivši potrebu profesionalnog pristupa i angažmana u otkrivanju istine.

“Siguran sam da nas ima ovdje koji nisu išli do kraja kada su morali ići. Samo ako idemo do kraja možemo napraviti ono što od nas društvo očekuje i što mi društvu dugujemo”, rekao je Krešić.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobilo je Mario Pušić za tekst “Ušli župnik, paroh i hodža u kafić”, objavljen u Jutarnjem listu.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixsella Robert Anić za fotografiju katastrofalnih poplava u Jasenovcu, a nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dodijeljena je urednici i voditeljici emisije “Klasa optimist” Hrvatskog radija Ivi Črnjar Ivančan.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobio je reporter Ranko Stojanac za izvještavanje o krizi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, a nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dobili su snimatelji dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Šibeniku Goran Bunjevac i Milan Živković za svoj doprinos u reportaži “Samo je jedan Mrvica” prikazanoj u HTV-ovoj emisiji “Puls”.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobili su Ilko Čimić i Oriana Ivković Novokmet za cjelokupni novinarski rad na razotkrivanju afere “Hotmail” i načina djelovanja “grupe Borg”.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo za 2018. dobila je Sanja Modrić, donedavna komentatorica i pomoćnica glavnog urednika Novog lista i to, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, za njezinih dugih i uspješnih 40 godina novinarstva, u kojima je postojano i dosljedno  branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine.

Nagrade HND-a dodjeljuju se u devet kategorija – za televizijsko, radijsko, internet, pisano i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju, snimateljski rad te za životno djelo i novinara godine. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI