Plenković: “Ne moram ni s kim više razgovarati ako ne želim. Ne moram više ni s kim sjesti, poanta je da ne gubimo vrijeme i radimo”

Plenković: “Ne moram ni s kim više razgovarati ako ne želim. Ne moram više ni s kim sjesti, poanta je da ne gubimo vrijeme i radimo”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Plenković je prvo istaknuo kako su svi zadovoljni uvjerljivom pobjedom na jučerašnjim parlamentarnim izborima, te zahvalio biračima koji su im jučer dali povjerenje, piše N1.

“Održali smo po ustaljenoj praksi sjednicu Predsjedništva i Vijeća. Zadovoljni smo pobjedom, iza nas je bio mandat pun izazova, pun kriza, no sve smo uspjeli riješiti. Bilo je i grešaka, ali smo nastojali napraviti najbolje što smo znali. S obzirom na program, ljude na listama, fascinantne rezultate, pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. U trećoj i osmoj gdje je lijeva koalicija bila ispred nas, ostvarili smo drugi rezultat, ali povijesno najboji za HDZ. Žalimo samo za malim brojem glasova u desetoj i šestoj za još jedan mandat što bi bilo van bilo kojeg okvira predviđanja”, naglasio je Andrej Plenković na početku.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u kampanji koju je nazvao kvalitetnom. Istaknuo je da je razlika između HDZ-a i Restarta bila 25 mandata te da je takav rezultat van svih očekivanja.

“Jutros nismo gubili vrijeme. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa zastupnikom HNS- i s čelnikom Reformista. Svi su spremni podržati HDZ, dati potpise za buduću Vladu. Potrebne su procedure i sastanci, ali oni su naš izbor za potreban broj potpisa za stavljaanje nove vlade”, rekao je Plenković dodajući da premda će pričekati službene rezultate izbora, već ovaj tjedan će se potruditi prikupiti dovoljan broj potpisa.

Komentirajući kakvi su dogovori s partnerima te traži li im se mjesto u Vladi, rekao je kako sada rade Hrvatsku za četvrto desetljeće samostalnosti: “Ovakva politika desnog centra koju vodimo, jasna je poruka kakav je to HDZ danas. Onaj na političkom spektru gdje ga je postavio predsjednik Tuđman. S te strane uključivanje zastupnika manjina u parlamentarnu većinu i pozicije izvršne vlasti pokazali smo i dosad, to je bila praksa i za vrijeme predsjednika Tuđmana i dvijetisućitih. To nije isključeno, ali danas o tome nismo razgovarali. Brzo ćemo postići konsezus.”

S predsjednikom Zoranom Milanovićem Plenković se čuo u nedjelju, a čim prikupe potpise, javit će mu se da se krene dalje. Jesu li onda uopće potrebni razgovori s drugim opcijama?

“Što se tiče Domovinskog pokreta, ne znam čime izazvani su išli u retoriku koja je prepisivanje dokazano loše nepotrebne politike uvjetovanja stranci koja dobije najveći broj mandata, osobito ako uvjetuju da premijer ne bude predsjednik stranke. I tad mi je to bilo nevjerojatno. Onaj tko to zagovara znači da nema iskustva i ne razumije kako Vlada funkcionira, ne zna što je politički autoritet, što znači držati većinu… Onaj tko 2020. ponavlja priču koja se 2015. pokazala jalovom i dovela do prijevremenih izbora jedinih u povijesti Hrvatske, onda taj ne razumije kako funkcionira vlast. Nikad ne bih uvjetovao gospodi u Domovinskom pokretu tko da bude na čelu stranke. Ako hoće mijenjati HDZ, onda nek dođu u HDZ pa ćemo onda ići na megdan unutarstranačkih izbora. Pa neka predstave što žele”, rekao je Plenković.

Što se tiče drugih opcija, predsjednik HDZ-a je rekao da ih nisu vidjeli “na radaru” i da nisu razgovarali o mogućoj suradnji. “Ne moram ni s kim više razgovarati ako ne želim. Ne moram više ni s kim sjesti, poanta je da ne gubimo vrijeme i radimo”, naglasio je.

Ostavka Davora Bernardića nije ga iznenadila: “To je stvar SDP-a, njegova procjena, bio je predsjednik stranke tri i pol godine. U političkom smislu to je logična konzekvenca rezultata.”

Komentirajući jedno od predizbornih obećanja, Plenković je potvrdio da će smanjiti broj ministarstava: “Vidjet ćemo, imamo nekoliko opcija, dodatno ćemo se konzultirati. Ministarstava će biti manje nego danas.”

Na kraju je naglasio da sve mora biti gotovo do 15. kolovoza, no Plenković vjeruje da će u ovakvim okolnostima to biti puno prije. “Nemamo što čekati”, zaključio je.

Izvor/ N1/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI