Plenković nakon susreta s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Parolinom: Jozićevo imenovanje za nuncija u Bjelorusiji priznanje je i Hrvatskoj

Plenković nakon susreta s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Parolinom: Jozićevo imenovanje za nuncija u Bjelorusiji priznanje je i Hrvatskoj

Imenovanje monsinjora Ante Jozića za nuncija Svete Stolice u Bjelorusiji priznanje je i Hrvatskoj, rekli su u utorak u Splitu premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon susreta s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, stigao je u utorak u Split gdje se susreo s hrvatskim premijerom i ministrom i gdje će sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije.

Dan kasnije će u novoj crkvi Svete Obitelji u Solinu zarediti mons. Antu Jozića koji postaje nadbiskup, a zatim i vatikanski nuncij (veleposlanik) u Bjelorusiji.

“Mislim da je to na ponos i Hrvatske, to je još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije, da preuzima tako važnu dužnost”, rekao je Plenković nakon susreta s Parolinom, četvrtim u proteklih nekoliko godina.

Premijer je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Vatikana “izrazito dobri i puni međusobnog poštovanja i suradnje”, pa dodao da je s talijanskim kardinalom razgovarao o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama.

Ministar Grlić Radman dodao je da učestali sastanci “govore o jačanju diplomatskih odnosa” Zagreba i Svete Stolice i da ređenje Jozića u srijedu “govori o snazi hrvatske prisutnosti u Svetoj Stolici i u vatikanskoj diplomaciji” te da će to otvoriti “novu stranicu u međusobnim odnosima”.

“Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko nuncija”, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Nadbiskup Nikola Eterović već je sedam godina nuncij u Njemačkoj, a prethodno je bio i prvi vatikanski diplomat u Ukrajini.

Mons. Ante Jozić rođen je 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini, a nakon doktorata iz kanonskog i civilnog prava na Papinskoj crkvenoj akademiji bio je na službama u Indiji, u  Rusiji i u Hong Kongu, gdje je bio do ožujka prošle godine, prenosi agencija IKA.

Prije godinu i pol doživio je tešku prometnu nesreću u tunelu svetog Ilije na Biokovu, nakon koje mu je zbog teških tjelesnih ozljeda i život neko vrijeme bio ugrožen. Bolnicu na Firulama napustio je nakon više od tri mjeseca oporavka. (Hina)

Foto: Izvor/ Twitter/ Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI