Plenković na mjestu pada drona u Zagrebu: Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati, čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati”

Plenković na mjestu pada drona u Zagrebu: Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati, čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati”

HRVATSKI Premijer Andrej Plenković obišao je u subotu ujutro mjesto pada ruske bespilotne letjelice u Zagrebu gdje se provode istražne radnje te rekao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje i smatra da kod pada vojne besposadne letjelice nije došlo do dobre reakcije NATO-a, a da ovakve situacije Hrvatska više ne može tolerirati te da je ovo bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati.

Plenković je jutros s nadležnim resornim ministrima obišao mjesto pada letjelice kod Studentskog doma “Stjepan Radić” u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske.


“Ona je prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. Letjela je oko 7 minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovdje. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer nitko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu”, rekao je u subotu ujutro Plenković prilikom obilaska mjesta pada drona.

“Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sada ne znamo. Najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih vrijednih podataka. Istodobno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada”, kaže premijer.

Plenković je rekao i kako će tražiti da se objasni kako je moguće da se ovakvo nešto dogodi, a da ne bude dignuta odgovarajuća uzbuna.

“Ova je raketa mogla pasti na nuklearnu centralu pa bi bila veći problem Mađarskoj nego nama. Ovdje je očito da nije došlo do dobre reakcije ni komuniciranja s drugim zemljama. Ovo je srećom završilo ovako”, rekao je Plenković.

Na pitanje shvaća li NATO situaciju ozbiljno, premijer kaže kako je pisao glavnom tajniku Stoltenbergu.

“Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti”, kaže Plenković.

Govoreći o incidentu, Plenković kaže da će sve dokaze podastrijeti NATO-u. “S obzirom da nije bilo žrtava, ljudska je reakcija: Dobro je, nije se ništa dogodilo”, govori.

Premijer je podsjetio i da je njegova Vlada kupila borbene avione. “Da su slučajno bili tu prije pet godina, oni bi bili u situaciji da djeluju. Mi ćemo dodatno investirati u protuzračnu obranu. Dok se to ne riješi, razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba. I da smo imali ovakvu situaciju, pitanje je bismo li stigli reagirati zrakoplovima. Letjelica je letjela ogromnom brzinom i nisu ni oni koji znaju više od mene o tome sigurni da bismo stigli reagirati”, kaže premijer.

Na pitanje je li u mađarskom zračnom prostoru bilo više letjelica, premijer kaže da je bilo spekulacija, ali da ništa nije potvrđeno.

NATO može čuvati hrvatski zračni prostor, smatra premijer. “Nakon ovoga će budnost biti veća”, rekao je.

Govoreći o mađarskoj reakciji, odnosno izostanku reakcije, Plenković kaže da će morati razjasniti što se dogodilo. “NE mogu reći kako su njihove službe reagirale, to mora pokazati jedna temeljita istraga na njihovoj strani. TO nije stvar koju mi odavde možemo znati, ne želim spekulirati o tome”, kaže dodajući da su već svi konstatirali da je u pitanju propust koji se mora popraviti u svakoj budućoj situaciji.

“Da kažem da je sve dobro i odlično, to bi bilo smiješno. Ako nam ovakva letjelica dođe, leti velikom brzinom i padne tu, onda naravno da nisam zadovoljan. Kako se to dogodilo, je li greška u smislu programiranja, je li provokacija… Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnost, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan opasan, brz scenarij”, kaže Plenković.

Još uvijek se ne može potvrditi čija je letjelica, a vidjet će se ima li načina da se to sazna, govori premijer dodajući da će svoj doprinos tome dati svi koji mogu.

Na pitanje očekuje li zbog ove situacije ostavke u NATO-u i u Mađarskoj, Plenković kaže: “Nismo mi nadležni za to. Mi smo bili oni kod kojih je, nažalost, letjelici nestalo goriva. Da je nestalo prije, možda bi pala negdje drugo.”

Uz premijera su bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te načelnik Uprave Zagrebačke policije Marko Rašić.

Nekadašnji trgovac oružjem Zvonko Zubak o padu bespilotne letjelice u Zagrebu za koju se još uvijek ne zna čija je, ali je njen prelet kroz zračni prostor triju članica NATO-a izazvao zabrinutost i otvorio mnoga pitanja o sigurnosti zemalja Sjeveroatlatnskog saveza rekao je da “Ovo ima baš ruski potpis”.

Bespilotna letjelica provela je u noći s četvrtka na petak nekoliko minuta u zračnom prostoru Hrvatske, a zatim se srušila u glavnom gradu, Zagrebu. Sve ovo izazvalo je veliku uznemirenost stanovnika.

Plenković o padu drona: Ovo je čista prijetnja, to više ne možemo tolerirati

UŽIVO Iskapaju se ostaci letjelice u Zagrebu. Ista pala i u Ukrajini?

Zvonko Zubak o padu drona: Ovo ima baš ruski potpis, lažu da je ukrajinski


Izvor/ N1/ Foto: Izvor/ Twitter/ Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI