Plenković na COP28 upozorio na ubrzanje globalnog zatopljenja, smatra da svijet čini suprotno u borbi protiv klimatskih promjena

Plenković na COP28 upozorio na ubrzanje globalnog zatopljenja, smatra da svijet čini suprotno u borbi protiv klimatskih promjena

Klimatske promjene jedno su od najhitnijih pitanja s kojima se svijet danas suočava. Razvijene zemlje, koje su najviše pridonijele emisiji stakleničkih plinova, imaju ključnu ulogu u borbi protiv ovog globalnog izazova. U svom govoru na COP28 hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je potrebu da bogate zemlje učine više u rješavanju klimatskih promjena.

Plenković na COP28: Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena

Premijer Plenković je u svom govoru na COP28 u Dubaiju istaknuo ključnu ulogu razvijenih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena. Priznao je da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa više nije ostvariv i da svijet mora odlučno djelovati kako bi zadržao povećanje globalnog zatopljenja ispod dva stupnja Celzijusa.

Premijer je upozorio na ubrzanje globalnog zatopljenja, pri čemu emisije stakleničkih plinova rastu umjesto da padaju. Najveću odgovornost za ovakvo stanje snose razvijene zemlje koje su odgovorne za najveći dio emisije stakleničkih plinova. Pozvao je na pojačane napore da se zagrijavanje zadrži ispod dva stupnja. Polovica kumulativnih emisija ugljičnog dioksida iz posljednja dva stoljeća emitirana je u posljednja tri desetljeća, pri čemu je najbogatijih 10 posto odgovorno za polovicu emisija ugljičnog dioksida, a siromašnija polovica odgovorna je za samo osam posto emisija ugljičnog dioksida. Plenković smatra da svijet čini suprotno u borbi protiv klimatskih promjena te je pozvao svijet da djeluje bez odgađanja jer je u ovoj borbi protiv klimatskih promjena u pitanju budućnost djece.

„Moramo učiniti sve da izbjegnemo takav katastrofalan scenarij”, upozorio je hrvatski premijer.

Govor premijera na COP28 u Dubaiju naglašava hitnu potrebu za snažnijim djelovanjem protiv klimatskih promjena. Premijerov naglasak na ključnu ulogu razvijenih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena ključan je jer su te zemlje kroz povijest više pridonijele emisijama stakleničkih plinova i imaju veće resurse za provedbu rješenja te naglašava hitnu potrebu za trenutnim i odlučnim djelovanjem u rješavanju klimatskih promjena i doprinos koji politički čelnici mogu dati u promicanju ovog programa.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI