Plenković na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici: bezumni zločin poraz ljudskosti, Hrvatska je u mislima uz BiH

Plenković na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici: bezumni zločin poraz ljudskosti, Hrvatska je u mislima uz BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, istaknuo kako je taj bezumni zločin poraz ljudskosti te poručio kako je Hrvatska u mislima uz Bosnu i Hercegovinu.

Prije 26 godina, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti, napisao je Plenković u objavi na twitteru.


Danas odajemo počast tisućama nedužnih bošnjačkih žrtava koje nikada nećemo zaboraviti. Hrvatska je u mislima uz Bosnu i Hercegovinu, dodao je premijer Plenković.

Za gnjusne i strašne zločine počinjene u Srebrenici nad Bošnjacima međunarodni te sudovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji do sada su osudili ukupno 48 dužnosnika te bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba na više od 700 godina zatvora. Izrečeno je i pet doživotnih kazni za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Među pravomoćno osuđenima na najteže kazne su ratni politički i vojni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su označeni izravno odgovornima za planiranje i počinjenje genocida.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Vlada RH/ Twitter/ Andrej Plenković/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI