Hvar: Premijer Plenković i ministrica Žalac uručili oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Hvar: Premijer Plenković i ministrica Žalac uručili oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak su uručili plakete oznake “Hrvatski otočni proizvod” (HOP) za ovu godinu, koje je dobilo 57 proizvođača za 91 proizvod i proizvodnu liniju, a na svečanosti u hvarskom Arsenalu istaknuto je da je Vladi važan razvoj hrvatskih otoka, čemu je potvrda i prijedlog novog zakona o hrvatskim otocima.

Projekt je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka. Radi se o pićima i prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

“Vladi je važan razvoj hrvatskih otoka”, rekao je Plenković na svečanoj dodjeli, istaknuvši kako je to poruka koja je poslana s Vladine sjednice jutros održane u Hvaru s koje je u saborsku proceduru upućen konačni prijedlog novog zakona o otocima, kao i prijedlozi triju zakona iz sektora turizma.

Na sjednici su istaknuti pozitivni turistički pokazatelji – 12 milijardi eura prihoda, milijardu eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, a premijer je na svečanosti naglasio i da je 20 posto prihoda u turizmu ostvareno na otocima te ustvrdio kako te brojke šalju poruku “veće kvalitete, bolje usluge, velike privlačnosti Hrvatske”.

“Taj miks razvoja otoka i naslanjanje na uspjehe u turizmu nastavit ćemo njegovati, učiniti hrvatski turizam održivim, a dio naše ponude je i Hrvatski otočni proizvod”, rekao je premijer te čestitao dobitnicima Oznake.

Ministrica Žalac istaknula je da oznaka HOP-a predstavlja simbol autohtonosti, inovativnosti i natprosječne kvalitete proizvoda.

“HOP je potvrda vašeg zalaganja, truda, ustrajnosti i podrška samozapošljavanju, kreativnom, inovativnom poduzetništvu te jamstvo plasmana na domaćem tržištu i dodatni poticaj internacionalizaciji domaćeg proizvoda”, poručila je nagrađenima, među kojima je ove godine 18 novih proizvođača, koji prvi put sudjeluju u projektu koji provodi njezino Ministarstvo.

Vi ste dali nemjerljiv doprinos promociji identiteta hrvatskih otoka i cijele Hrvatske i primjer ste i ogledni obrazac za ostale regije Hrvatske, dodala je Žalac.

Na početku svečanosti nazočne su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI