Plenković: Nadam se da će presuda Karadžiću pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama

Plenković: Nadam se da će presuda Karadžiću pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio nadu da će presuda Radovanu Karadžiću pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima te izrazio žaljenje što presudom nije utvrđena veza političkog i vojnog vrha tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem sa zločinima u BiH počinjenima u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojemu je bio i ratni vođa bosanskih Srba.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u srijedu je potvrdilo najvažnije elemente prvostupanjske presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH no ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo u kaznu doživornog zatvora prvostupanjsku presudu kojom mu je bila izrečena kazna od 40 godina zatvora.

“Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici u kojoj je ubijeno više od 7 tisuća muškaraca i dječaka Bošnjaka i opsade Sarajeva pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima”, rekao je Plenković.

“Također smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti”.

Plenković je kazao kako žali što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH te zbog toga što nije povezalo zločine u BiH s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI