Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću

Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak su, tijekom posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odali počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, junaku Domovinskog rata i vrhunskom sportašu, koji je umro u studenom prošle godine u 61. godini života.

“Davor je jedan od onih koji su svojim djelovanjem i snagom duha davali neprocjenjivu energiju ostalim pripadnicima Četvrte gardijske brigade. Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz,” rekao je tom prigodom ministar Krstičević, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Heroj Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Davor Jović rođen je 1956. godine u Dugim Njivama. Dva puta je bio prvak bivše države u full contactu, 1984. i 1989. godine. Na samom početku Domovinskog rata, stavio se domovini na raspolaganje, napustio posao i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi, s kojom je prošao sva ratišta. Dva puta je bio teško ranjen, srpnja 1992. na dubrovačkom bojištu i siječnja 1993. na Maslenici. Međutim, kaže se u priopćenju, tražio je da mu skine 80-postotne invalidnost kako bi mogao ponovno otići na bojišnicu. Godine 1993. šest mjeseci proveo je u časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u „Paukove“ s kojima je sudjelovao i u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Na prvom natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH 1997. godine bojnik Davor Jović proglašen je najboljim vojnikom, pobijedivši na 76 kilometara dugom maratonu “Prvi do Knina, prvi do slobode”. Natjecanje je obuhvaćalo i padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, samokresa te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu i dr. Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović- Prvi za Hrvatsku“.

Davor Jović umirovljen je 2003. godine nakon čega je u Vrgorcu pokrenuo Kickboxing klub „Sveti Jure“. Kroz njegovu školu prošlo je više od 300 boraca, a Nikica Radonić pod njegovim stručnom vodstvom osvojio je hrvatsko prvenstvo, europski i svjetski kup te postao svjetski doprvak.

Odlikovan je i Redom kneza Domagoja za junaštvo u Domovinskom ratu i posmrtno Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, kaže se među ostalim u priopćenju MORH-a. (Hina)

Foto/MORH/M.Čobanović

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI