Plenković: HDZ neće izgubiti glasove zbog Škorinog okupljanja desnice

Plenković: HDZ neće izgubiti glasove zbog Škorinog okupljanja desnice

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako se u njegovoj stranci ne boje da će izgubiti glasove zbog okupljanja desnih stranaka oko čelnika Demokratskog pokreta Miroslava Škore.

Plenković je novinarima uoči sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća izjavio kako će HDZ, kada god izbori budu, na njima pobijediti.

Istaknuo je kako se zadnjih dana događa isti scenarij koji se i događao u prvom krugu predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio SDP-ov kandidat Zoran Milanović, samo ovaj put su se SDP i Škoro, kazao je, namjerili na malo ozbiljnijeg i spremnijeg protivnika.

“Tako da će biti poraženi i jedni i drugi”, rekao je.

Nije želio komentirati večerašnju sjednicu Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

O Bandiću: Ne radi se o krizi koalicijskih partnera

Podsjetio je kako je bio dogovor partnera na razini Gradske skupštine da se sjednica Skupštine održi video vezom, a smatra kako se tu ne radi o krizi koalicijskih partnera, već stvari treba precizno staviti u kontekst i naći dogovor.

Plenković je osudio i kukavičlukom nazvao Milanovićev odlazak predsjednika s obljetnice akcije Bljesak u Okučanima, napominjući da su Milanović i SDP kada su bili na vlasti mogli zabraniti što su htjeli.

“Mislim da je kukavičluk bio njegov odlazak iz Okučana. Kada predsjednik Republike ode iz Okučana gdje smo došli obilježiti 25. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija i koja je bila uvertira u operaciju Oluja, kojom je praktično osim hrvatskog Podunavlja oslobođen tada cijeli hrvatski okupirani teritorij, i to učini za vrijeme intoniranja hrvatske himne, onda smatram da je upravo to kukavičluk”, rekao je Plenković.

Naime, predsjednik Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak jer je u povorci vidio oznake s porukom “Za dom spremni”.

Predsjednik HDZ-a podsjeća, pak, da je 2000. godine vlada Ivice Račana imala takvu većinu da je mogla donositi zakone kakve je htjela.

Stoga, smatra, umjesto da SDP 20 godina kasnije zagovara zabrane, tada su mogli donijeti što su htjeli. No, oni su tadašnjem Ministarstvu pravosuđa i njegovom dijelu koji se upravom, legalizirali grb jedne od udruga HOS-a sa spornim nazivom, naglasio je.

Također, većina koju je kao premijer imao i Milanović od 2011. do 2015. godine je bila tava da su mogli zabraniti što su htjeli, dodao je Plenković.

Milanović je 2016. godine rekao da mu se fućka za ZDS

Podsjetio je i na Milanovićevu izjavu iz 2016. godine kada je u razgovoru s braniteljima izvrijeđao njegovu majku, te tada i rekao kako mu se “fućka mi se za ZDS”.

Nedopustivom i sramotnom drži i Milanovićevu izjavu u Jasenovcu kada je rekao da ploču s imenima 11 ubijenih hrvatskih branitelja iz HOS-a treba negdje baciti.

Premijer je istaknuo da je njegova vlada nebrojeno puta osudila zločinački karakter ustaškog režima, osudila sve zločine u Jasenovcu te je četiri puta kao premijer bio na službeni dan komemoracije u Jasenovcu.

Također, bio je u Yad Vashemu i osudio Holokaust te na 75. obljetnici Aushwitza i sličnim događajima. “Imputirati meni, ovoj vladi ili ovom HDZ-u bilo kakve konotacije koje nam se nastoje imputirati – neće proći”, poručio je.

Plenkvoić smatra i da će birači vidjeti koji su to u političkom prostoru koji dijele, koji su protiv pomirbe i isključivi, te oni koji su za pomirbu te hoće pomiriti generacijske traume hrvatskog naroda.

Podsjetio je i na, kako je rekao, jedinstven napor u zadnjih 30 godina hrvatskog političkog života s osnivanjem Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, u kojem su sjedili predstavnici različitih svjetonazora, ideologija i političkih uvjerenja te su usvojili dokument iza kojeg su svi stali.

Navodeći kako treba raditi jasnu distinkciju i osudu ZDS-a u II. svjetskom ratu, naveo je i kako je povijesna činjenica da je 1991. godine jedan dio ljudi koji su dali život za Hrvatsku bio u postrojbama HOS-a. Kazao je i kako u cijelosti dijeli stav prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o HOS-u zbog čega ih je i integrirao u Hrvatsku vojsku.

Na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu da neće ići na komemoracije gdje će biti takva obilježja, drži kako se predsjednik Republike pravi nevješt jer je, kada je 2015. bio mimohod na 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu, jedna od zastava bila i ona HOS-a sa natpisom ZDS. #Nisam vidio da se tada digao iz lože”, rekao je.

Plenković je osudio i izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića u kojoj je izvrijeđao predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, nazivajući ga “rektalnim alpinistom”, zbog čega je Jandroković najavio tužbu.

Poručio je kako ne pamti da se čelnik jedne političke stranke spustio na tu razinu “besprizornoga diskursa, jednog primitivnog izričaja koji je za svaku osudu”. Smatra kako ta izjava ne priliči Bernardiću ni kao čovjeku ni kao političaru.

Nakon uvredljive Bernardićeve izjave teško s njim mogu voditi dijalog

Istaknuo je i da nakon te izjave teško može voditi dijalog s takvim čovjekom na čelnom mjestu SDP-a i navodnim liderom opozicije. (Hina)

Foto: HDZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI