Plenković: Istanbulska konvencija za najviše standarde u borbi protiv nasilja u obitelji i nad ženama

Plenković: Istanbulska konvencija za najviše standarde u borbi protiv nasilja u obitelji i nad ženama

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na sjednici Vlade osvrnuo na stupanje na snagu Istanbulske konvencije početkom ovoga tjedna, istaknuvši kako očekuje da će njezina provedba osnažiti naše institucionalne, operativne i financijske sposobnosti da postignemo najviše standarde u borbi protiv nasilja u obitelji i nad ženama.

U koordinaciji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić svi bi resori trebali biti uključeni u provedbu te konvencije, rekao je Plenković navevši pravosuđe, MUP i obrazovanje, odnosno sve resore koji su važni za preventivno djelovanje, ali i sankcioniranje nasilja koje se događa u obitelji i nad ženama.

“Očekujem od ministrice Murganić da preuzme vodstvo na toj temi, uz punu podršku koju ćete imati od mene osobno i svih drugih resora da napravimo iskorake kako bismo u što većoj mjeri smanjili taj negativni fenomen u Hrvatskoj”, poručio je.

Premijer se osvrnuo i na sastanak na razini pravnih savjetnika Vijeća Europe, koji je održan prije nekoliko dana, na kojem su izrečene pohvalne ocjene za Vladinu interpretativnu izjavu u kojoj stoji kako Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, niti promjenu ustavne definicije braka.

“Interpretativna izjava, dio zakona o potvrđivanju konvencije, koju je prihvatio Hrvatski sabor i koja obvezuje sve hrvatske institucije, dobila je tako pohvalne ocjene da se čak na stručnoj razini govori o tome kako bi se takva izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prilikom potvrđivanja ratifikacije, kako bi izbjegle i otklonile ideološke i svjetonazorske teme, a u kontekstu izrazitog negativnog fenomena koji je prisutan diljem Europe”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na protivnike Konvencije koji su tvrdili da se njome uvodi rodna ideologija, ustvrdivši kako je ta kampanja bila u velikoj mjeri difamacijska i puna netočnih informacija.

“Otkad je konvencija stupila na snagu sunce i dalje izlazi, život i dalje funkcionira, a Konvencija i njezina provedba čine da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”, rekao je premijer. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI