ŠEF HDZ-A PLENKOVIĆ NEMA SNAGE ISKORIJENITI KORUPCIJU! Nejasno šta su po pitanju korupcije i oporavku gospodarstva radili ove četiri godine na vlasti?

ŠEF HDZ-A PLENKOVIĆ NEMA SNAGE ISKORIJENITI KORUPCIJU! Nejasno šta su po pitanju korupcije i oporavku gospodarstva radili ove četiri godine na vlasti?

Istina nikad nije ugodna pa se tako i istina da će HDZ sigurno izgubiti izbore zbog izražajne korupcije u vlastitim redovima, neće baš svakome svidjeti. No, od nje je teško pobjeći a isto tako se praviti da korupcije nema. Tome u prilog govore i rezultati koji se rade izvan Hrvatske i totalno su objektivni.

Hrvatska je konkurentnija od Mongolije, Argentine i Venezuele i slabija od 59 zemalja iz godišnjaka svjetske konkurentnosti za 2020. godinu Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.

Rezultati istraživanja tog instituta, čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost, pokazuju da je Hrvatska, kao i prošle godine, na 60. mjestu od ukupno 63 svjetske ekonomije i u leđa gleda Južnu Afriku, Jordan, Slovačku, Ukrajinu, Kolumbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Kazahstana.

Jasno je da tim rezultatima pridonosi stranka na vlasti koja u svom programu ima borbu protiv korupcije pa je nejasno šta su po pitanju korupcije i oporavku gospodarstva radili ove četiri godine na vlasti. HDZ je danas premrežen korupcijom jer ruku na srce već dugo djeluje kao interesna zajednica u kojoj se mnogi ponašaju kao da im je ova zemlja bankomat. Osim toga mnogo je puta upozoravano na najviši stupanj političke korupcije kroz suradnju vlade sa Sauchom i Bandićevim članovima kluba u Saboru.

Hrvatska je, recimo i to, po birokraciji gotovo najlošija među svim zemljama i pripada joj predzadnje mjesto koje je zaslužila i državnim vlasništvom u tvrtkama, na 60. mjestu je po zaštiti prava vlasništva, po prilagodljivosti vladinih politika, zakonu o radu, poticajima za ulaganja i imigracijskim zakonima. Nije tu kraj nizanja slabosti, gospodarski rezultati Hrvatske su takvi da joj je otpornost gospodarstva zaradila 62. mjesto, po izvozu je 55., po zaposlenosti 53., a po izravnim ulaganjima u zemlji i inozemstvu na 52. i 53. mjestu.

Govoriti o tome u predizborno vrijeme nam donosi težak osjećaj nemoći a i osjećaj gorčine ako znamo da se godišnje u Hrvatskoj ukrade nekoliko desetaka milijardi kuna. Pa dokle?

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI