Plenković i Janša otkrili spomen-ploču kod dvorca Otočec: Ožiljci i tragovi bezumne velikosrpske agresije, Miloševićeve politike osjećaju se i danas

Plenković i Janša otkrili spomen-ploču kod dvorca Otočec: Ožiljci i tragovi bezumne velikosrpske agresije, Miloševićeve politike osjećaju se i danas

Ožiljci i tragovi ratnog doba i bezumne Miloševićeve politike osjećaju se i danas, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Otočcu na Krki prilikom otkrivanja spomen-ploče u čast suradnji vlada Hrvatske i Slovenije za vrijeme borbe dviju država za samostalnost 90-ih godina.

Slovenski premijer Janez Janša, Plenković i bivši premijeri tih dviju zemalja prije tri desetljeća – Franjo Gregurić i Alojz Peterle, otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec.


„Pod dojmom smo svih strahota koje su se dogodile za vrijeme velikosrpske agresije Miloševićeva režima uz ključnu ulogu tadašnje JNA i na teritoriju Slovenije i na teritoriju Hrvatske”, rekao je Plenković.

Slovenija 1991. više nije imala vojnike JNA na svom teritoriju, dok je Hrvatska imala okupirani teritorij sve do 1995. i vojno-redarstvenih operacija – Bljeska i Oluje.

„Praktično su nam kompletne 90-te godine prošle u posljedicama te agresije, a ožiljci i tragovi tog perioda i te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se, nažalost, i danas”, dodao je Plenković.

Janša je poručio da je “u teškim situacijama važno imati dobrog susjeda”, a Hrvatska i Slovenija su si to tada bile.

Bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić rekao je da su “razumijevanje i zajednička suradnja” omogućili “da se otvore gospodarski subjekti bez obzira što je bio rat, da se omogući prijelaz trgovine, da se osigura prometna sigurnost, a ona je bila izuzetno važna nama jer smo već imali zbog rata u Hrvatskoj de facto velike barijere prema istoku generalno, ne samo prema Srbiji, već i istočnom bloku”.

“Vrlo brzo smo usuglasili carinske i policijske službe i nismo otežavali bilo kakav promet roba i usluga između Hrvatske i Slovenije, a ono što je nama bilo izuzetno važno – da imamo slobodan prolaz i koridor prema zapadu”, dodao je bivši hrvatski premijer.

Zahvalio je Sloveniji što je primila dio hrvatskih ratnih izbjeglica u to doba i opisao to „zalogom prijateljstva”, a Janši i Plenkoviću na uspješnoj suradnji.

„Takvu suradnju nismo imali od vremena rata”, istaknuo je Gregurić.

Slovenija privodi kraju svoje šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a i bila je partner Hrvatskoj na njenom putu prema Schengenu i eurozoni, istaknuo je hrvatski premijer.

„U Sloveniji nemamo samo prijatelja i partnera i zemlju članicu koja nas podržava, nego i državu koja je danas za kormilom Vijeća EU-a i koja nam aktivno pomaže da ostvarimo napredak u mjesecima, doslovno, koji su pred nama”, rekao je Plenković.

Autor/ Totalno/ Hina/Vlada/ Foto: Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI