Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori RH europskom putu BiH

Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori RH europskom putu BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Miloradom Dodikom o prometnom povezivanju Hrvatske i BiH s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica, priopćeno je iz premijerova ureda.

Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države, navodi se.

Plenković je istaknuo važnost povratka prognanih Hrvata kao i zaštite njihove imovine.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, dodaje se u tekstu priopćenja.

Državni vrh BiH kritički o Dodikovu posjetu Zagrebu

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH stigao je u Zagreb i odvojeno se sastao s Plenkovićem i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Hrvatski i bošnjački član državnog vrha BiH kritizirali su ih što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara otcjepljenje Republike Srpske.

Bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali bi mogli imati negativne posljedice.

Hrvatski član Željko Komšić osobito problematičnim smatra to što Milanović i Plenković Dodika primaju samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Komšić je čak Milanovića usporedio s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom kazavši da je “nakon Lukašenka Milanović jedini predsjednik neke države koji je nasamo primio Dodika. To dovoljno govori i o jednom i drugom”.

Dodik je ranije tijekom dana u Zagrebu za medije iz Republike Srpske kazao da je u Hrvatsku došao upozoriti na činjenicu da se u BiH ne poštuje Daytonski sporazum, a da su najodgovorniji za njegovo kršenje dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice.

Milanovićev ured je ranije u ponedjeljak objavio da Dodik u Zagreb stiže kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

Visoki dužnosnik je rekao da se radi o široj Milanovićevoj inicijativi za obnovom dijaloga kojemu je cilj stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.

Na Pantovčaku su istaknuli da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Premijer Plenković je razgovor s Dodikom opisao kao “radni susret bez velike drame”.

“Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem”, rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. “To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u”, istaknuo je.

“Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH”, rekao je Plenković.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: Izvor/ Twitter/ Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI