Plenković kaže kako je gospodarska suradnja Hrvatske i Norveške znatno unaprijeđena

Plenković kaže kako je gospodarska suradnja Hrvatske i Norveške znatno unaprijeđena

Od sredine 2018. Hrvatska i Norveška su znatno unaprijedile svoje gospodarske odnose te trgovinska razmjena sada iznosi preko 130 milijuna eura, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković nakon razgovora s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Plenković i Soldberg su se susreli na margini kongresa Europske pučke stranke (EPP), najsnažnie političke grupacije u Europskom parlamentu, koji se prvi puta održava u Zagrebu.

“Od našeg zadnjeg susreta sredinom 2018. gospodarska suradnja se značajno unaprijedila i sada naša trgovinska razmjena iznosi preko 130 milijuna eura.To predstavlja jedno ohrabrenje za naše ekonomske odnose”, rekao je premijer.

Sa svojom gošćom je razgovarao i o tijeku pregovora o europskom proračunu, teme koja će najvjerojatnije doći na dnevni red tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., i koja je vrlo važna za Norvešku.

“Norveška, koja kroz Europski ekonomski prostor i različite druge oblike participacije u europskoj integraciji, kao što je primjerice Schengenski prostor, također gleda na koji način se odlučuje i što će biti politički prioriteti “, kazao je Plenković.

Plenković i norveška premijerka Solber nisu zaobišli niti razgovore o jugoistoku Europe i želji Norveške da pomaže zemljama našeg susjedstva u demoratskim reformama, jačanju gospodarstva i napretku prema Europskoj uiji.

“Integracija zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU je vrlo važna. U tim zemljama je vrlo važno zadržati duh demokracije, integriranosti, tržišnog gospodarstva”, kazala je Solber i ocijenila da je integracija zemalja jugoistoka Europe “važno pitanje”.

Plenković je kazao da je norveškoj premijerki predstavio ambicije tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i želji da se sa summita u Zagrebu tim zemljama pošalje “poruku ohrabrenja”.

Također je predstavio priorite hrvatskog predsjedanja EU-om: Europa koja raste i razvija se, koja povezuje, štiti i koja je globalno utjecajna, a ukoliko dođe do izlaska ujedinjene Kraljevine iz Europske unije da se angažirano prione poslu ratifikacije sporazuma o izlasku i pregovorima o uređenju budućih  odnosa.

“Norveška, naime, ima razgranatu suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom te je ta tema za nju posebno interesantna”, dodao je premijer.

Solberg je kazala da Zagreb preuzima kormilo Europske unije u vrlo “uzbudljivom” razdoblju s novom Europskom komisijom i novim programom te da je Norveška spremna i voljna surađivati s Hrvatskom tijekom predsjedanja.

Plenković i Solberg su se posljednji puta sastali u srpnju 2018. u Zagrebu, a bio je to prvi posjet norveške premijerke Hrvatskoj nakon 18 godina.

Solberg je čelnica norveške Konzervativne stranke od 2004., a u Norveškoj je po odlučnosti u suočavanju i prevladavanju kriza poznata kao  “Željezna Erna”.

Nalazi se na čelu prve nesocijalistička većinske vlada od 1985., koalicije desnog centra s Kršćansko demokratskom strankom  (KrF), populističkom Progresivnom strankom i Liberalnom strankom. (Hina)

Foto/ Izvor/ Twitter – Andrej Plenković

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI