Plenković na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma

Plenković na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, u četvrtak i petak, 25. i 26. siječnja 2018. godine.

Tijekom boravka u Davosu predsjednik Vlade održat će niz bilateralnih sastanaka. Po dolasku u Davos, u četvrtak, sastat će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Potom će se sastati s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, nizozemskim premijerom Markom Rutteom, albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Također, predsjednik Vlade sastat će se i s predstavnicima poslovnog svijeta – Mattom Brittinom, operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku, Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F.Hoffmann – La Roche AG, predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans, te Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe.

U petak će se predsjednik Vlade Andrej Plenković sastati s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom, glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem te s Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske, koja je početkom godine preuzela predsjedanje Europskom unijom.

Predsjednik Vlade na forumu će sudjelovati u tri rasprave. U četvrtak će sudjelovati na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu “Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”, što je i moto ovogodišnjeg okupljanja, te u raspravi “Prozor mogućnosti za Europu”, koju će moderirati predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Børge Brende i na kojoj će, osim političkih čelnika, sudjelovati predstavnici velikih tvrtki.

U petak će sudjelovati u raspravi na temu “Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana” na kojemu će obraćanja imati povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn i zamjenik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey D. Feltman, te će prisustvovati obraćanju američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim se zatvara ovogodišnji forum.

Svjetski gospodarski forum neprofitna je organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi. Godišnji sastanak foruma održava se u Davosu gdje se okupljaju vodeći svjetski poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari. Na forumu koji raspravlja o svjetskim problemima ove će godine prisustvovati više od 3.000 sudionika.

Autor/B.B./Vlada RH/Foto/Pixsell

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI