Plenković čestitao Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta: “Veliki uspjeh za Hrvatsku!”

Plenković čestitao Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta: “Veliki uspjeh za Hrvatsku!”

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković već je čestitao Dubravki Šuici kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju na uspjehu, na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta.

“Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!”, poručio je Plenković preko twittera.


Koordinatori u Odboru za ustavna pitanja sada trebaju u roku od 24 sata poslati čelnicima parlamentarnih odbora povjerljivo pismo s preporukama je li Šuica prošla taj test.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

Tijekom rasprave koja je trajala nešto kraće od tri sata, dominirala su u pitanja u vezi s Konferencijom o budućnosti Europe i demografiji, što spada u njezin resor te neka svjetonazorska pitanja.
Postavljeno je pitanje o njezinoj imovini.

U uvodnom govoru Dubravka Šuica obvezala se zalagati za veće sudjelovanje građana u demokratskim procesima te se uhvatiti u koštac s demografskim promjenama u Europi.
Dodala je da će se zdušno posvetiti organizaciji Konferencije o budućnosti Europe.

Šuica će kao potpredsjednica biti u ime Komisije zadužena za organizaciju  Konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

U vezi s tim bila su pitanja svih sedam koordinatora političkih skupina.

Dio zastupnika pitao je Šuicu o tome zašto je glasovala protiv izvješća kojim se protiv Mađarske pokrenuo postupak prema članku 7 zbog kršenja vladavine prava i europskih vrijednosti.
Odgovorila je da je glasovala protiv toga izvješća zato što smatra da Parlament ne bi trebao pokretati taj postupak i da je Komisija u boljoj poziciji za to jer je neutralni arbitar. Dodala je kako vjeruje u vladavinu prava i da dijeli zabrinutost zbog nekih ozbiljnih kršenja vladavine prava.

Zastupnica iz redova liberalne grupacije Obnovimo Europu (RE) Chrysoula Zacharopoulou rekla je da Šuica redovito glasovala protiv ženskih prava, posebice seksualnih i reproduktivnih prava.

Francuski zastupnik Raphael Glucksmann (S&D) pitao je Šuicu za njezino stajalište o pobačaju, planiranju obitelji te zatražio da osudi izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da prijeti opasnost da se europsko stanovnštva zamijeni migrantima.

“Neću osuditi nikoga i neću biti u poziciji da ikoga osuđujem. Kao što sam i ranije rekla, ja sam za legalne migracije”, rekla je Šuica.

Što se tiče pobačaja, Šuica je odgovorila da to pitanje nije u nadležnosti EU-a, nego država članica te da je “u njezinoj zemlji pobačaj legalan”.

Švedska zastupnica Alice Kuhnke (Zeleni) rekla je Šuica glasovala protiv prava žena da odlučuju o svom tijelu i pitala može li obećati da će se zauzimati za pravo žena na pobačaj.

“Da razjasnim na koji sam način glasovala jer se stalno spominje da sam protiv prava žena. Glasovala sam protiv ne zato što sam protiv ravnopravnosti nego zato što su ta izvješća uvijek nešto sadržavala što nije imalo veze s pravima žena”, rekla je Šuica.

“Ja ću promicati ljudsko dostojanstvo, slobodu, ravnopravnost i prava pripadnika manjina”, rekla je Šuica.

Španjolska zastupnica Eugenia Palop (Ujedinjena ljevica) pitala je Šuicu je li joj prihatljiv drukčiji oblik obitelji od tradicionalne.

Šuica je rekla da je za tradicionalnu obitelj ali da nema ništa protiv da se obitelj definira i drukčije.

Njemački zastupnik, satiričar Martin Sonneborn, koji ne pripada nijednoj politčkoj skupini u Europskom parlamentu pitao je Šuicu o njezinoj imovini.

“Možete li nam otkriti recept kako ste stekli toliko bogatstvo koje je veće od pet milijuna eura?”, pitao je Sonneborn.

Reagirao je predsjedatelj Odbora za ustavna pitanja Antoni Tajani, kazavaši da je Šuica dobila zeleno svjetlo od Odbora za pravna pitanja da je se njezinom izjavom o financijskim interesima sve u redu i da to nije tema saslušanja.

Šuica je rekla da će odgovoriti i na to pitanje.

“To što govorite ne odgovora činjenicama. Vi ste čitali neke članke koji naprosto nisu istiniti. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući sa suprugom koji je bio kapetan broda i zarađivao pristojnj plaću. Moje financijske izjave su uvijek bile transparetne i u skladu s pravilima, moja financijska situacija je bila uvijek jasna i tranaspretna. Sve je zakonito”, odgovorila je Šuica.

Autor/ Hina/ Totalno.hr/ Foto: HDZ

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI