Plenković: Europska komisija ima razumijevanja za posebni zakon o Vukovaru

Plenković: Europska komisija ima razumijevanja za posebni zakon o Vukovaru

Hrvatska vlada nastoji u dogovoru s Europskom komisijom donijeti zakon koji bi mogao privući investitore u Vukovar i za to postoji visok stupanj razumijevanja u sadašnjoj Komisiji, a i kod buduće predsjednice Ursule von der Leyen, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Naša je intencija napraviti zakonski okvir koji bi uzeo u obzir specifičnosti grada, koji je bio razoren, sravnjen sa zemljom, koji je simbol Hrvatske, simbol Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje”, rekao je premijer.

Hrvatska želi zakon koji bi joj omogućio određena odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta, a koja bi mogla potaknuti investicije i razvoj toga  grada. Postoje i određeni primjeri iz ranije prakse na koje se Hrvatska poziva, a koji se na neki način mogu u nekim aspektima uspoređivati, kaže Plenković.

“Ima nekih situacija, čak i u kontekstu Njemačke. Malo smo kopali i našli smo neke primjere, iako ne baš iste, jer na sreću ostalih, oni nisu imali takvu situaciju kao mi”, rekao je.

Plenković ističe da je zakon o posebnom statusu Vukovara već spreman, ali ga ne želi staviti na dnevni red dok se ne dogovori s Komisijom.

“Na tome radimo, dijalog je intenzivan i imamo visok stupanj razumijevanja kod predsjednika Komisije Junckera, a senzibilizirana je i buduća predsjednica Komisija Ursula von der Leyen”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako ne očekuje problema s Komisijom zbog dokapitalizacije Croatie Airlinesa. “Neće biti problema, objasnili smo situaciju.” (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI