U POVODU BLAGDANA SVETOG VLAHE I DANA GRADA Plenković: U Dubrovniku ostvarena sinergija Grada i Vlade

U POVODU BLAGDANA SVETOG VLAHE I DANA GRADA Plenković: U Dubrovniku ostvarena sinergija Grada i Vlade

U povodu blagdana svetog Vlahe i Dana Grada u nedjelju je na svečanoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao kako je u Dubrovniku ostvarena sinergija ambicije Grada i Vlade RH u operativnoj i projektnoj suradnji, ponajprije u korištenju sredstava Europske unije.

“Ono što je nekad značila sloboda, danas znači pametno pozicioniranje u novim okolnostima, u kojima ćete znati upravljati glavnim resursom turizmom, smanjenjem nezaposlenosti i rastom zaposlenosti, a vodeći i računa o onima koji su najviše dali za tu slobodu, hrvatskim braniteljima”, rekao je Plenković na svečanoj sjednici u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Istaknuo je kako je sve to motiv za zajednički daljnji rad, prije svega na završetku projekta Pelješkog mosta.

“To nije samo prometni, već i europski i državnički projekt ove generacije, koji će ostati s nama zauvijek”, rekao je premijer Plenković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je naglasio kako Dubrovnik i u 2020. godini ima rekordan proračun, ali da se pogrešno u Hrvatskoj smatra da je grad izobilja.

„Kao da smo hrvatski El Dorado pa nam se često zbrajaju grijesi koji niti nisu naši. Ni rekordan proračun nije dostatan za sve što treba kako bismo izjednačili kvalitetu života u svim dijelovima grada“, istaknuo je Franković te naveo ulaganja u stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, školstvo te sportsku infrastrukturu.

“Postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom, a naše napore sve više prepoznaju svjetska stručna javnost i mediji. Znamo koristiti europska sredstva, što je dosad bilo zapostavljeno, a osigurali smo preko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava”, zaključio je Franković.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan i dugogodišnjem sportskom djelatniku Marinku Mikulandri te postumno fotoreporteru pok. Milu Kovaču, dok su Nagradu Grada Dubrovnika za 2019. godinu dobili novinar i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro, dopredsjednik VK Jug AO Željan Konsuo, odvjetnik iz Milana te veliki prijatelj Dubrovnika i Hrvatske Cristiano Pambianchi, novinar Mario Bukvić, kao i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, podpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri i državni tajnici u Vladi RH te zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.

Premijer Plenković poslijepodne će sudjelovati  na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore (Svijećnica), gdje će mu se pridružiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja će u ponedjeljak, na Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, nazočiti i svetoj misi te sudjelovati u procesiji ulicama grada. (Hina)

Foto: Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI