Plenković: Nabava novih gradskih autobusa u Dubrovniku još jedan odlično organiziran EU projekt

Plenković: Nabava novih gradskih autobusa u Dubrovniku još jedan odlično organiziran EU projekt

Ugovor o nabavi novih jedanaest autobusa za javnog gradskog prijevoznika “Libertas” ukupno vrijedan 22,8 milijuna kuna, od čega je 15,3 milijuna kuna iz EU fondova, potpisan je u petak u Dubrovniku, a predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o još jednom odlično organiziranom europskom projektu.

Ugovor o nabavi novih 11 autobusa za dubrovački gradski prijevoz “Libertas” potpisali su državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktor dubrovačkog gradskog prijevoznika tvrtke “Libertas” Ante Vojvodić.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

“Želim Vam čestitati na još jednom odlično organiziranom europskom projektu, projektu koji će modernizirati Vaše Javno poduzeće koje se bavi prijevozom ‘Libertas’. Novi autobusi, moderni, štedljivi, ekološki prihvatljivi smanjiti će troškove poduzeća, modernizirati postojeći sustav i u konačnici omogućiti bolju uslugu svim Dubrovčanima i gostima Grada”, izjavio je premijer Plenković.

Naglasio je kako je ono što je izrazito dobro – to je partnerstvo s Ministarstvom prometa, zahvalivši državnoj tajnici Nikolini Brnjac koja je danas u Dubrovniku.

“Drago mi je da je ovaj projekt uz, projekt Lazareta, kojega smo maloprije posjetili i koji će biti dovršen do kraja godine, do Feste Svetog Vlaha, znak da Grad Dubrovnik -zahvaljujući aktivizmu Vašeg odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju a to je zahvaljujući podršci Županije Gradu – napreduje u onome što se zove apsorpcija europskih sredstava. Mislim da je to jako dobro i to ćemo u svakom slučaju kao Vlada podupirati”, rekao je premijer Planković.

Dodao je kako će nabavkom novih gradskih autobusa, ukupno gledajući, biti bolje organiziran javni prijevoz u Gradu Dubrovniku.

Još jedna rekordna turistička sezona i u Hrvatskoj i Dubrovniku

“Ove godine vidim da ste Vašom dobrom organizacijom smanjili gužve u jezgri dubrovačkog Staroga Grada, što je izrazito dobro. I prvi podaci o povećanju i broja dolazaka turista i o noćenjima za otprilike četiri posto, što je u skladu s podacima koje imamo od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, govore da je riječ o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni i za Hrvatsku i za Grad Dubrovnik a siguran sam i za Dubrovačko-neretvansku županiju”, dodao je Planković.

Zahvalio je i SAFU, koji je, kako je rekao, tu bitan za svaki od ovih Ugovora koje se potpisuje, napomenuvši kako ovakav projekt, koji nije samo u Dubrovniku već i u drugim gradovima diljem Hrvatske, omogućuje bolji, učinkovitiji i kvalitetniji javni prijevoz.

Odluku o financiranju projekta “Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.” ukupne vrijednosti 22,8 milijuna kuna donijelo je 27. srpnja ove godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Odobreno je sufinanciranje novih autobusa u iznosu od 18 milijuna kuna, odnosno 100 posto iznosa prihvatljivih troškova, od čega 15,3 milijuna ili 85 posto potječe iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak od 2,7 milijuna iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Preostali dio sufinanciranja od 4,8 milijuna kuna snosi Grad Dubrovnik.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prethodno je provelo ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, kojim se potiče razvoj i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) te, kao specifični cilj, povećava broja putnika u javnom prijevozu.

Nakon provedenog postupka odabira projekta, odabran je projekt “Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.”. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI