Plenković o vodećim mjestima u EU: nikakva dogovora ni glasovanja nije bilo

Plenković o vodećim mjestima u EU: nikakva dogovora ni glasovanja nije bilo

Čelnici zemalja članica EU-a nisu postigli nikakav dogovor o distribuciji vodećih mjesta u europskim institucijama i stoga je odlučeno da se nakon dugih razgovora napravi stanka i da ponovno nastavimo sutra, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Nema nikakva dogovora jer su se pregovori, kao što sam i najavio, pokazali zahtjevnim, kompliciranim i teškim. Stoga je odlučeno da se napravi jedna pauza i nastavi sutra ujutro u 11 sati”, rekao je Plenković nakon što je izvanredni summit prekinut nakon 20-tak sati razgovora i pregovora. Čelnici su za vrijeme pregovora bili potpuno izolirani, bez mobitela i pristupa internetu.

Razgovoralo se o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kao najizgledniji kandidat za najvažniju od tih funkcija, onu predsjednika Europske komisije najčešće se spominjao nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, vodeći kandidat europskih socijalista koji su ostvarili drugi najbolji rezultat na europskim izborima nakon europskih pučana. Za ostale funkcije kružilo je više imena.

Plenković je rekao da nije bilo glasovanja ni o jednom prijedlogu jer se nisu stekli uvjeti za to i jer bi svaki glasovanje značilo kraj za neke od predloženiih opcija.

Dodao je da je Hrvatska imala rezerve u pogledu prijedloga koji su uključivale Timmermansa kao predsjednika Komisije.

“Mi smo izrazili rezervu. Jučerašnja pozicija Europske pučke stranke bila je da stavljamo rezervu na to i tamo smo se i ponijeli. To smo gledali iz kuta šire političke optike i s nacionalnog stajališta. Smatrali smo da je to u ovom trenutku bio ispravan korak, naravno razgovori se nastavljaju i morat ćemo na kraju postići svojevrsni sporazum, ali u ovom trenutku konsenzusa nije bilo”, rekao je Plenković.

Dodao je je da je predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku sugerirao da se napravi pauza.

“Rekao sam, gledajte donosimo odluku koja je bitna za budućnost Europe, bitna za institucije i ne bi bilo najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donosimo neke odluke. Smatram da moramo postupiti odgovorno, svima treba mala pauza, mali odmor pa će se sutra ponovno pokušati dogovoriti”, rekao je.

Ponovio je da nije iskazao nikakvu osobnu ambiciju za neku od pozicija niti da je njegovo ime bilo testirano u pregovorima.

Na pitanje je li EPP prerano odustao od borbe ako je prepustio mjesto predsjednika Komisija a zauzvrat dobio mjesto predsjednika Europskog vijeća i Parlamenta, Plenković je rekao da to nije slučaj.

“Nismo odustali od borbe, jer da jesmo dogovor bi se postigao još jučer poslije podne”, rekao je hrvatski premijer Plenković. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI