Plenković o šest godina članstva u EU: Višestruke koristi za Hrvatsku

Plenković o šest godina članstva u EU: Višestruke koristi za Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se u ponedjeljak u Bruxellesu na 6. obljetnicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji, od čega ima višestruke koristi.

Premijer Andrej Plenković je čestitao hrvatskim građanima na tom događaju, do čega je Hrvatska došla nakon dugogodišnjih nastojanja i mukotrpnih i zahtjevnih pregovora, koji su imali transformativan učinak na hrvatsko gospodarstvo, pravni susav, na usvojene vrijednosti i ekonomski razvoj.

“Mi smo oko 15 mlijardi kuna u plusu kada je riječ o uplatama i isplatama iz europskog proračuna, povećava se trgovinska razmjena, grade se brojni projekti, naročito infrastukturni – ceste, željeznice, mostovi, zračne luke, LNG termnal i na taj nam način članstvo u EU donosi velike pluseve. Kada je naša vlada formirana imali smo devet posto ugovorenih sredstava iz europskih fondova, sada smo na 70 posto, ubrzavamo tempo i očekujemo da ćemo u ovoj  financijskoj omotnici iskoristiti sva sredstva”, rekao je Plenković.

Rekao je da za šest mjeseci slijedi krunski dokaz hrvatskog članstva, predsjedanje Vijećem EU-a, za koje se Hrvatska aktivno priprema i tijekom kojeg je čeka veliki posao, po svemu sudeći i usuglašavanje Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021.-2027.

“Nastojat ćemo, kao što smo to napravili i tijekom predsjedanja Vijećem Europe prošle godine, isprofilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku u interesu jačanja našeg vanjskopolitičkog položaja”, rekao je premijer Andrej Plenković. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI