Plenković spašava radnike Uljanik brodogradilišta: O stečaju će odlučiti sud, a mi činimo što možemo za brodogradnju

Plenković spašava radnike Uljanik brodogradilišta: O stečaju će odlučiti sud, a mi činimo što možemo za brodogradnju

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer da će stečaj Uljanik Brodogradilišta biti pokrenut onda kada tako odluči onaj koji je za to nadležan – sukladno hrvatskim propisima – sud, a Vlada želi učiniti ono što može za brodogradnju i da pri tomu ne ugrozi širu sliku.

“Stečaj će biti pokrenut onda kada ga pokrene onaj koji je za to nadležan a to je, sukladno hrvatskim propisima – sud, a mi želimo učiniti ono što možemo za brodgradnju, a da ne ugrozimo širu sliku o kojoj sam govorio i nemam se potrebu ponavljati”, istaknuo je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara vezana za aktualnu situaciju u Uljanik Brodogradilištu koja su mu postavili prije svečane večere priređene u Hotelu “Westin” u prigodi obilježavanja 10. godišnjice pristupanja Republike Hrvatske u NATO.

Sudac Trgovačkoga suda u Pazinu Ivan Dujić odgodio je u petak odluku o stečaju Uljanik Brodogradilišta za 24. travnja, nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se u četvrtak nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

U prilog tomu, predsjednik Uprave Uljanika najavio je za sljedeći tjedan razgovore nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom, vezane uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Plenković je, s time u vezi, podsjetio da je na sjednici Vlade jasno rekao da plan restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kakav je predložen Vladi nije prihvatljiv jer bi bio veliko opterećenje za hrvatske građane.

Vlada za traženje drugih rješenja, spremna za sve opcije

Premijer je istaknuo kako Vlada želi da se traže neka eventualna druga rješenja za Uljanik Brodogradilište te poručio kako treba vidjeti koje će to biti rješenje i biti pripremljen na sve opcije.

Novinare je zanimalo i je li, kako što je to rekao predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, restrukturiranje jedna od opcija, a premijer je odgovorio kako bi bilo krajnje neodgovorno od bilo koga – predsjednika ili članova Vlade – da se ne sagledaju sve opcije koje su na stolu.

Nakon novinarske primjedbe kako su “do sada sudovi donosili odluke o odgodi stečaja na temelju dopisa Vlade” slijedilo je i pitanje – “je li Vlada i u ovom slučaju slala dopis, odnosno molbu, ili je sud samoinicijativno donio odluku na temelju nekih prethodnih slučajeva”.

“Sud donosi svoje odluke neovisno od Vlade i to su odluke sudova”, odgovorio je Plenković, uz novinarski komentar kako se ne može poreći da je Vlada komunicirala sa sudovima u slučaju stečajeva.

Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom

Kada je pak riječ o razgovoru u Europskoj komisiji o Uljanik Brodogradilištu, premijer je istaknuo kako Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom i novinarima postavio protupitanje – “mislite li vi da sam ja prošli tjedan na Europskome vijeću zaboravio s ključnim ljudima u Europskoj komisiji razgovarati o tomu što se može napraviti za hrvatska brodogradilišta”.

“To znači da razgovaramo sa svima i ponavljam još jednom – prošlogodišnje sanacijsko jamstvo – rescue aid (jamstvo za zajam) , za razliku od suglasnosti za brodove, bilo je odobreno i dogovoreno sukladno smjernicama koje se tiču brodogradnje”, podsjetio je Plenković.

Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna.

Ročište za Uljanik Brodogradilište održano je dan nakon što je na Trgovačkome sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnoga postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. (hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI