Plenković s britanskim ministrom Davidom Davisom

Plenković s britanskim ministrom Davidom Davisom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom za izlazak iz Europske unije u Vladi Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Davisom, koji je u posjetu državama članicama uoči sastanka Europskog vijeća 23. ožujka 2018., kada će se razgovarati i o daljnjem odnosu EU-UK.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je za Hrvatsku važno da UK ne produlji ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada, kazavši da Vlada nastoji iskoristiti pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio s onim ostalih država članica. S obzirom na sveukupni broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada.

Ministar Davis predstavio je viziju budućih odnosa UK s Europskom unijom, izrazivši uvjerenje da će oni i dalje biti prijateljski i saveznički. Naglasio je komparativne prednosti koje UK kao globalna država ima i koje će joj, prema planovima britanskih pregovarača, omogućiti da i u budućnosti s Europskom unijom ostvari odnos od obostrane koristi. Izvijestio je i o britanskim stavovima vezano za trenutni tijek pregovora.

Razgovaralo se i o bilateralnim pitanjima te sigurnosnoj i vojnoj suradnji, priopćeno je iz Ureda predsjednika vlade.

Autor/B.B./Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI