Planinari na Kleku obilježili 150. godina organiziranog planinarstva, pridružio se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Planinari na Kleku obilježili 150. godina organiziranog planinarstva, pridružio se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj na Kleku koju organizira Hrvatski planinarski savez pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

„U 150 godina protegnutih kroz tri stoljeća, kroz šest država i tri društveno-politička uređenja ne samo da smo opstali nego već smo i veliki nacionalni savez s preko 340 planinarskih udruga i preko 40 tisuća članova. Postigli smo vrijedne rezultate, a posebno smo ponosni što smo kao volonteri korisni i široj društvenoj zajednici. Kod obilježavanja svih okruglih obljetnica u našoj državi pokrovitelji su uvijek bili naši predsjednici; ’94 Tuđman, 2024. Stjepan Mesić, 2014. Ivo Josipović i ove godine to je Zoran Milanović, te vam se na tome zahvaljujemo, a posebno što je došao tu kod nas na Klek“, rekao je  predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak pozdravivši okupljene kod planinarskog doma na Kleku, izvjestio je Ured predsjednika.

Obljetnicu planinarstva u Hrvatskoj Hrvatski planinarski savez obilježava brojnim planinarskim akcijama tijekom 2024. godine. Obilježavanje je započelo usponom na Klek kod Ogulina u spomen na susret prije 150 godina, kada je 1874. profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija na tom mjestu.

Kako je 1950. upravo u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se snažno razvila i postala prepoznatljiva javna služba za spašavanje ne samo u planinama, nego i na svim neurbanim terenima, nakon svečanosti kod planinarskog doma na Kleku predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanje izveli su pokaznu vježbu.

U pratnji predsjednika Milanovića na usponu do Planinarskog doma na Kleku bili su predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Klek“ Zdenko Trninić i gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović te predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI